Општински одбор Велико Градиште Удружења Краљевина Србија покренуо је иницијативу да се средњој школи у њиховом месту врати њен оригинални назив – „Гимназија Престолонаследника Петра“.

    

veliko gradiste 1

На седници школског одбора средње школе у Великом Градишту одржаној 11.09.2014. у свечаној сали зграде Гимназије, којој је као члан присуствовао председник Општинског одбора Удружења Краљевина Србија Велико Градиште, господин Иван Величковић, поред текућих питања о којим је расправљано,г-дин. Величковић изнео је предлог Општинског одбора, да се покрене иницијатива за враћање старог назива овој школској установи.

Наиме до краја 2. Светског рата гимназија у Великом Градишту носила је назив „Гимназија Престолонаследника Петра“. Тај назив стајао је изнад улаза у саму зграду, као што је видљиво на фотографијама.

После доласка нових , комунистичких власти, мења се назив и са саме зграде уклања натпис и сваки траг старог имена. Такође, са плоча постављених на улазу у зграду уклоњена су имена Њ.В. Краља Александра I, под чијим је покровитељством зграда гимназије и саграђена, као и заслужних грађана који су учествовалии помогли подизање овог велелепног здања, а нису били по мери нових власти. Тако је на известан начин, сама зграда оскрнављена и нанета велика историјска неправда личностима које су допринеле настанку овог здања.

veliko gradiste 2

Враћање старог назива, као и обнављањем спомен плоча значило би исправљање велике историјске неправде према Краљевском дому Карађорђевића и грађанима заслужним за подизање зграде гимназије, као и враћање правим вредностима, историјским тековинама и традицији нашег народа. Општински одбор Удружења Краљевина Србија Велико Градиште настојаће да се у што краћем року ова иницијатива и реализује, на општу корист, а уз потребну сагласност и помоћ свих релевантних институција. Живео Краљ Александар II! Живела Краљевина Србија!