Članovi Udruženja Kraljevina Srbija iz više odbora odali su počast đeneralu Dragoljubu Mihailoviću i Jugoslovenskoj vojsci u Otadžbini 11. maja 2019. na Ravnoj gori, mestu na kom je Čiča sa svojim junacima otpočeo ustanak protiv nacističke okupacije.

    

11. maja 1941. godine, prva grupa oficira vernih svojoj zakletvi datoj Kralju i Otadžbini i odlučnih u nameri da se odupru nemačkom okupatoru, predvođena pukovnikom Dragoljubom Mihailovićem stigla je na Ravnu goru. To je bio početak organizovanog otpora u okupiranoj Srbiji!

Nedoumice oko datuma: postoji dosta neslaganja oko toga da li je prva grupa oficira na Ravnu goru stigla 8. ili 11. maja. Većina istoričara, među njima i g. Miloslav Samardžić koji se od svih najviše bavio ovom temom, se danas slažu da je ispravni datum 11. maj. Narod je verovatno povezao ovaj događaj sa Markovdanom kao najbližim praznikom, i zato je u narodnom sećanju 8. maj ostao upamćen. 11. maj kao datum se pominje i u listu „Ravna gora“ od 01. marta 1943. godine, a postoje i još 2 pouzdana ivora – iskaz poručnika Borivoja Ilića, u „Upitu za starešine“ i intervju đenerala Mihailovića dat novinaru Milu Vasoviću od 18. septembra 1942.

Koji god datum obeležavali, bitno je da se ne zaboravi žrtva koju ovi div junaci podneše za Slobodu svog naroda, za svog Kralja i svoju Otadžbinu!

   

Galerija slika – LINK