Градски одбор Удружења Краљевина Србија из Крушевца је за Васкршње празнике реализовао своје до сада организационо најзахтевније путовање под називом „Васкрс у Цариграду“. Повод за ово путовање нашли смо у значајном јубилеју који ове године обележава српски народ, а то је 800 година од добијања аутокефалности српске цркве од Цариградске патријаршије.

   

Жеља нам је била да најрадоснији хришћански празник, Васкрс, дочекамо под сводовима Цариградске патријаршије и да Његовој Светости Васељенском Патријарху г. Вартоломеју уручимо поклон од стране нашег удружења, а то је освећена икона првог српског Архиепископа, Светог Саве.

За Васкрс смо осим Цариградске патријаршије посетили и малу цркву познату по својим изворима свете воде, Влахерну, као и музеј Хору, некадашњи храм Христа Спаситеља у Пољу који је познат по најлепшим мозаицима византијске уметности игде сачуваним. Након тога смо посетили Једрене-капију, најтврђи одбрамбени део средњевековног Цариграда, као и грчку цркву Светог Ђорђа у њеној близини.

Током нашег путовања посетили смо и вековима највећу православну цркву на свету, Аја Софију, која је данас претворена у музеј. Дивили смо се импозантној величини и архитектури ове грађевине подигнуте у време једног од највећих византијских царева, Јустинијана I, давне 537. године.

   

KS u Carigradu (1)

   

Посетили смо и ремек-дело византијске цивилне архитектуре, Цистерну, коју су градили ромејски цареви рођени на нашим просторима, Константин Велики и Јустинијан I, као и са њом повезан аквадукт цара Валенса из IV века. Имали смо прилике да се упознамо и са највећим достигнућима отоманске културе и архитектуре, пре свега највећим делима најчувенијег архитекте 16. века, мимара Синана. Видели смо неке од његових најзначајнијих џамија: Селимију у Једрену и Сулејманију у Цариграду, као и џамију принцезе Михримах у коју је славни неимар био заљубљен. Били смо и у џамији најмоћнијег Србина у историји Османског царства, Мехмед-паше Соколовића, где се, као по неком Божјем промислу, налазе кошеви за кошарку у дворишту на којима се играју деца. Посетили смо и две најзначајније османске палате: Топкапи и Долмабахче, у којима су доношене важне одлуке које су се тицале и српског народа. Прошетали смо и парком Гилхане, у ком је прочитан чувени хатишериф којим се Кнежевини Србији омогућава аутономија.

Крстарили смо и Босфором, мореузом о ком су сањале многе велике силе, а прешли смо и на азијски континент како бисмо уживали у погледу са брда Чамлиџа, са ког пуца поглед и на европски и на азијски део царског мегалополиса. Уживали смо и са видиковца који пружа Галата кула, сведок многих срећних и тешких тренутака у историји Цариграда.

На овај начин пренели смо Цариграду мало духа царског Крушевца, као што смо и у Крушевац донели мало духа Константиновог Града.

Велику захвалност за реализацију овог путовања дугујемо проф. др Еми Петровић, без које не бисмо упознали Цариград из правог угла.

   

Галерија слика – ЛИНК