Њ. В. Краљица Марија Карађорђевић- Краљица племенитог срца

09. 01. 1900.  –  22. 6. 1961.

Велика историјска неправда која је учињена Краљици Марији полако се исправља. Њени земни остаци су пренети у Отаџбину  и 26.5.2013. године  је сахрањена крај свог мужа, Краља Александра Првог, на Опленцу, у срцу Србије. Судска рехабилитација Њ.В. Краљице Марије обавиће се  у понедељак 14.4.2014. године у Палати правде у Београду, на рочишту које почиње у 09:00 часова. Позивамо све грађане да присуствују овом великом догађају.

[slideshow id=132]

Краљица Марија рођена је као кћерка румунског краља Фердинанда Хоенцолерна и краљице Марије. Као унука британске краљице и царице Викторије била је у родбинским односима са свим европским краљевским кућама, а вуче далеко порекло и од Стефана Немање преко потомака Краља Драгутина Немањића. Била је веома образована и говорила је немачки, француски и енглески језик, а бавила се сликањем и вајањем, свирала клавир, а касније и страсно возила аутомобиле. Са својом мајком румунском краљицом Маријом за време Првог светског рата радила је као болничарка и неговала рањенике.

За Краља Александра Првог Карађорђевића се удала 8. 6. 1922. године, и са њим родила три сина: Краља Петра Другог и Краљевиће Томислава и Андреју. Након убиства Краља Александра наставила је да се брине о својим синовима и да припрема Петра Другог да преузме престо. Због болести отишла је у Енглеску на лечење, где ју је затекао Други светски рат. Умрла је у изгнанству у Лондону 22. 6. 1961. године, а сахрањена је на Краљевском гробљу у Виндзору.

Краљица Марија била је омиљена у српском народу. Била је узор смерне жене, супруге и мајке. Никада се није бавила политиком, већ је свој живот посветила помоћи српском народу и својој породици. Непрегледан је списак хуманитарних друштава у земљи које је Краљица основала или помагала. Својим новцем је изградила неколико болница и установа образовања. За време Другог светског рата у Лондону је основала хумнитарно друштво које је слало помоћ како заробљеним војницима и официрима по логорима у Немачкој, тако и становништву у отаџбини.