Потпредседник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија за Војводину г. Предраг Меденица присуствовао је 25. новембра 2018. испред нашег Удружења као званичан гост отварању „Музеја присаједињења 1918“ а потом и откривању споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу у Новом Саду.

   

„Музеј присаједињења 1918“, чија стална поставка аутентично сведочи о великом историјском догађају и његовим актерима, су свечано отворили председник покрајинске владе г. Игор Мировић и председница Народне скупштине Србије г-ђа Маја Гојковић, док су споменик Краљу Петру Првом открили председник Србије г. Александар Вучић и градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић.

“ Слобода за коју се Краљ Петар борио и изборио представља камен-темељац модерне српске државе“ , рекао је том приликом председник Вучић .

Споменик је постављен на Тргу републике у Новом Саду и откривен уз песму „Востани Сербие“. Висок је четири метра и тежак више од 3,5 тоне, а дело је Уметничке ливнице „Јеремић“.

Са постаментом висок је око 10 метара, а има и ћириличне натписе на све четири стране. На јужној страни пише „Петар Први Крађорђевић 1844-1921“, на северној „Краљ Србије 1903-1918“. На западној страни је грб Краљевине Србије, а на источној пише „Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918“.

Споменик је израђен по моделу академског вајара Зорана Ивановића.

   

Галерија слика – ЛИНК

   

SPOMENIK KRALJU PETRU I KARADJORDJEVICU

ФОТО – Танјуг, Јарослав Пап