Potpredsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija za Vojvodinu g. Predrag Medenica prisustvovao je 25. novembra 2018. ispred našeg Udruženja kao zvaničan gost otvaranju „Muzeja prisajedinjenja 1918“ a potom i otkrivanju spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu u Novom Sadu.

   

„Muzej prisajedinjenja 1918“, čija stalna postavka autentično svedoči o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, su svečano otvorili predsednik pokrajinske vlade g. Igor Mirović i predsednica Narodne skupštine Srbije g-đa Maja Gojković, dok su spomenik Kralju Petru Prvom otkrili predsednik Srbije g. Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada g. Miloš Vučević.

“ Sloboda za koju se Kralj Petar borio i izborio predstavlja kamen-temeljac moderne srpske države“ , rekao je tom prilikom predsednik Vučić .

Spomenik je postavljen na Trgu republike u Novom Sadu i otkriven uz pesmu „Vostani Serbie“. Visok je četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Umetničke livnice „Jeremić“.

Sa postamentom visok je oko 10 metara, a ima i ćirilične natpise na sve četiri strane. Na južnoj strani piše „Petar Prvi Krađorđević 1844-1921“, na severnoj „Kralj Srbije 1903-1918“. Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše „Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918“.

Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

   

Galerija slika – LINK

   

SPOMENIK KRALJU PETRU I KARADJORDJEVICU

FOTO – Tanjug, Jaroslav Pap