Потпредседник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија за Војводину г. Предраг Меденица присуствовао је испред нашег Удружења као званични гост Општине Инђија откривању споменика Милунки Савић у овом граду.

   

На Видовдан, у дану пуном симболике и снажних емоција, свечано је откривен споменик Милунки Савић, најодликованијем војнику Великог рата.

Споменик су открили генерални секретар председника Републике Србије, г. Никола Селаковић, бригадни генерал Душко Жарковић и председник општине Инђија г. Владимир Гак.

„Милунка Савић је најбољи пример колико су жене у Србији јаке, одлучне и посвећене пре свега породици а онда на најбољи могући начин отаџбини, како у рату тако и миру када су искушења често била већа“, истакао је Владимир Гак, председник општине Инђија.

Свечаној церемонији присуствовали су и потомци Милунке Савић, њена унука Драгица Николић, унук Дејан Станков и праунука Катарина Николић.

“ Неправедно запостављена претходних деценија, попут и других јунака наше историје, Милунка Савић данас добија достојно признање своје Отаџбине за све муке које је преживела како би Србији донела слободу..“ – изјавио је Меденица том приликом.

Церемонија је почела извођењем химне Боже правде у извођењу хора Епархије сремске уз подизање државне заставе од стране припадника Војске Србије.

Споменик Милунки Савић је израдила г-ђа Јелена Божовић-Ђорђевић, вајарка из Београда, висине је 2 метра и 35 сантиметара, изливен у бронзи на постаменту висине 170 сантиметара, аутора Миодрага Јакшића који је осмилио и партерно решење око споменика.

   

Галерија слика – ЛИНК