Potpredsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija za Vojvodinu g. Predrag Medenica prisustvovao je ispred našeg Udruženja kao zvanični gost Opštine Inđija otkrivanju spomenika Milunki Savić u ovom gradu.

   

Na Vidovdan, u danu punom simbolike i snažnih emocija, svečano je otkriven spomenik Milunki Savić, najodlikovanijem vojniku Velikog rata.

Spomenik su otkrili generalni sekretar predsednika Republike Srbije, g. Nikola Selaković, brigadni general Duško Žarković i predsednik opštine Inđija g. Vladimir Gak.

„Milunka Savić je najbolji primer koliko su žene u Srbiji jake, odlučne i posvećene pre svega porodici a onda na najbolji mogući način otadžbini, kako u ratu tako i miru kada su iskušenja često bila veća“, istakao je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i potomci Milunke Savić, njena unuka Dragica Nikolić, unuk Dejan Stankov i praunuka Katarina Nikolić.

“ Nepravedno zapostavljena prethodnih decenija, poput i drugih junaka naše istorije, Milunka Savić danas dobija dostojno priznanje svoje Otadžbine za sve muke koje je preživela kako bi Srbiji donela slobodu..“ – izjavio je Medenica tom prilikom.

Ceremonija je počela izvođenjem himne Bože pravde u izvođenju hora Eparhije sremske uz podizanje državne zastave od strane pripadnika Vojske Srbije.

Spomenik Milunki Savić je izradila g-đa Jelena Božović-Đorđević, vajarka iz Beograda, visine je 2 metra i 35 santimetara, izliven u bronzi na postamentu visine 170 santimetara, autora Miodraga Jakšića koji je osmilio i parterno rešenje oko spomenika.

   

Galerija slika – LINK