Na današnji dan pre 100 godina, 1. decembra 1918. formirana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

    

Mnogi danas zameraju NjV viteškom Kralju Aleksandru Prvom na formiranju države koja će kasnije poneti naziv Jugoslavija, ali činjenica je da je skoro celokupna intelektualna elita želela ujedinjenje Južnih Slovena, da je to ideja koja je rođena još u 19. veku i da je uostalom i srpska Vlada još Niškom deklaracijom 1914. postavila ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca kao svoj ratni cilj.

A viteški Kralj je, kao veliki vizionar, bio svestan da bi velikoj državi bilo mnogo lakše da se nosi sa svim olujama koje vekovima duvaju Balkanom, nego mnoštvu manjih. Na žalost, on je bio jedina spona koja je tu državu i držala na okupu, a njegovom tragičnom smrću počela je njena propast.

Imao je viziju SAD-a na Balkanu i želju da i naša zemlja bude jaka i moćna, poput Sjedinjenih Američkih Država. Upravo zato je i veliki Nikola Tesla rekao za viteškog Kralja:“ „Aleksandar će zauvek živeti u sećanju svog naroda kao herojska figura impozantne veličine. Poput Vašingtona i Linkolna Jugoslavije – kao Vašington sposoban i neustrašiv general koji je oslobodio svoju zemlju od ugnjetavanja; kao Linkoln mudar vođa i patriota koji je završio u mučeništvu.“

O pitanju stvaranja Kraljevine SHS pročitajte i u tekstu