Текст је преузет са сајта Монархистичке лиге Канаде (енг. Monarchist League of Canada / фр. Ligue monarchiste du Canada). Преносимо га у циљу прегледа искуства Канаде са монархистичким системом.

Неки од разлога Канаде за монархију су следећи:

  • Монархија представља нашу историју: Прве нације1, потом француски и британски досељеници, сви су у Канаду донели своја искуство краљевског ауторитета
  • Она добро ради за Канаду. Канађани су два пута одабрали да будe монархија. Први пут је то било 1867. године, када је формирана нова држава Канада. Други пут се то догодило 1981. године, када је ревидирани Устав, основни закон, усвојен.
  • Помаже нам да се покажемо као независна држава и притом одражава наш карактер кроз дељење нашег монарха са 15 других различитих земаља Комонвелта, као што су Јамајка, Нови Зеланд, Аустралија, Папуа Нова Гвинеја и Белизе.
  • Промовише стабилан политички процес, где резултати избора одређују ко ће владати, а не насилни акти као рат и револуција.
  • Она подсећа Канађане на наш специфичан идентитет и начин живота. То је важно због великог утицаја нашег пријатељског, али доста већег суседа, САД. С тога морамо напорније радити на поштовању наших сопствених институција, на исти начин као што морамо радити нарочито напорно да би добили најбоље оцене, да допринесемо тиму или драмској секцији или да пронађемо добар факултет, универзитет или посао.
  • Монарх промовише канадску бригу за толеранцију, играње по правилима, заштиту животне средине и служење заједници. Ово показује приврженост земљи која није себична и није повезана са било којом политичком странком.
  • Јасно показује важност, али различитост улога монарха (шеф државе који представља ствари око којих се сви слажемо) и премијера (изабрани шеф владе) о чијој политици можемо расправљати и чију владу ми можемо реизабрати или не – на сваке четири године.

Ово је низ кратких цртица  о томе зашто Канада јесте монархија више него република попут Сједињених Држава. Ово је углавном писано за старије студенте.

Интересантна особина нашег облика владавине је да нису сва правила записана, нека су заснована на ономе што се назива конвенција – реч која значи нешто што сви прихватају као нормалну и исправну ствар.

Примери конвенције у нашим свакодневним животима? Нема закона који налаже да морате рећи молим и хвала, како се изражавати у близини млађих рођака, избегавати жвакање хране са отвореним устима или устати приликом извођења државне химне на скупштини или спортским догађајима. То су ситни поступци који помажу да се одреди цивилизовано друштво.

Текст можете прочитати и на сајту Монархистичке лиге Канаде – ЛИНК.

Напомена преводица: под термином „прве нације“, који се појављује у тексту, подразумевају се канадска домородачка племена.

Превео: Филип Пејковић, помоћник секретара Извршног одброа Удружења Краљевина Србија