01У Честерегу ће се у недељу 17. априла 2016. одржати прва Штрапаријада. Организатори прве Штрапаријаде су господа Душко Кочалка и Марко Глигић, завичајно удружење „Подгрмеч“, Удружење Краљевина Србија, „Теслићани општине Житиште“ из Житишта и „Ратковчани Војводине“ из Честерега.

   

Штрапаријада је такмичење са коњима који уз навођење водича вуку велики трупац до циља и надмећу се у снази и брзини.

Штрапаријада као такмичење је настала из тешких шумских радова и извлачења балвана жилавим радним коњима у непрегледним балканским врлетима, чиме су не тако давно многи зарађивали за живот.

Правила налажу да коњи, појединачно или у пару, повлаче тешке балване на стази дугој 100 метара, а предвиђено време износи пет минута. Уколико за то време коњи не пређу читаву стазу мери се дужина пређеног пута. Забрањено је да се у арени коњ подстиче на било који начин, осим речима, дакле нема ударања бичем, штапом или на било који други начин. Коњи вуку балване запремине два и више кубних метара, тешке од 1600 до 2500 килограма.

Животиње које обављају ове послове у шуму су веома скупе, цена се креће и по више хиљада евра, а много новца, труда и времена изискује и њихово издржавање. Власници ипак кажу да су вредни свих напора и трошкова, а како објашњавају оваква такмичења су прилика да се Штрапари друже и да на овај начин сачувају овај посао од заборава.