Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија организује излет под називом „Пут у Стари Рас“, 19. маја 2018.

   

Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија вас и у мају месецу води на један интересантан излет са дубоком историјском позадином. Излет под називом „Пут у Стари Рас“ води вас у само срце српске средњевековне државе, у срце Рашке, одакле наша монархија и вуче корене.

Водићемо вас у најстарију сачувану цркву у Србији, Петрову цркву у Расу, чија старина сеже у IX век, на место где су крштени први владари из светородне лозе Немањића и где су се одржавали државни сабори.

Одатле ћемо продужити до једне од најзначајнијих задужбина великог жупана Стефана Немање, настале након његовог завештања Светом Ђорђу да ће му подићи храм уколико га ослободи тамнице, манастира Ђурђеви Ступови.

Посетићемо и град Нови Пазар, са његовим оријенталним духом и знаменитостима, а затим продужити до најзначајније задужбине краља Уроша I, манастира Сопоћани, који је због лепоте својих фресака уврштен на листу УНЕСКО-ве светске културне баштине. На путу ка Сопоћанима проћи ћемо испод тврђаве Стари Рас, која се сматра престоницом средњевековне Рашке.

Излет ће бити реализован у суботу, 19. маја, а цена излета је 1500 динара.

Крајњи рок за пријаву и плаћање је 15. мај, а пријаву можете извршити на телефон 060 016 2933 (Дејан Богдановић) или слањем поруке у инбокс странице Краљевина Србија Расински округ – https://web.facebook.com/kraljevinasrbijarasinskiokrug/