Срђан Ћосић

 

 Срђан Ћосић – Рођен 8. фебруара 1976. у Београду. Од 1991. – 2000. студирао је на Богословији и Факултету политичких наука.

Током деведесетих, радио je као новинар, аутор и радио водитељ. Од 1999. године радио je као  регионални координатор Партнерства за демократске промјене – ПДП и као регионални координатор Центра за слободне изборе и демократију – ЦеСИД у Рашком и Расинском округу. Од 2003. године радио je као извршни директор Грађанског савета општине Краљево. Од 2005 до 2008. био је у локалној самоуправи члан тима за промене Града Краљева, као представник цивилног сектора. Лобирао је за усвајање, а касније и радио мониториг примене Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, био један од лидера Грађанске коалиције за усвајање и спровођење овог закона, као и блиски сарадник Повереника за слободан приступ информацијама од јавног знчаја . Такође, завршио похађао је и велики број обука у различитим областима неформалног образовања у међународним институцијама: NDI, IRI, USAID, SDC, CIDA, DIFID, Локална развојна агенција Савета Европе – OSCE & ODHIR.

Предавач је и тренер Савета Европе у следећим областима: Припрема пројектних предлога, управљање пројектима, јавни наступ, преговарање, посредовање, фацилитација, мирно решавање сукоба и друга сродна подручја. Био је ангажован као посматрач у Мрежи Европских организација за посматрање избора – ЕНЕМО. Велико искуство поседује у посматрању избора и демократских процеса. Током деведесетих година посматра изборе као независни посматрач Центра за слободне изборе и демократију – ЦеСИД, након тога постаје локални координатор у граду Краљеву на председничким изборима у Србији 2000. године (пад Милошевићевог режима) и након тога је радио као регионални координатор ЦеСИД-а (управљајући са више од 500 посматрача) у Рашком и Расинском округу у Србији,  у великом број изборних процеса. Од 2016. године је локални координатор Центра за истраживање, транспарентност и одговорност – ЦРТА (Посматрачка мисија – „Грађани на стражи“) за Рашки и Моравички округ у Србији. Након тога, од 2019. године, је регионални координатор Центар за истраживање, транспарентност и одговорност – ЦРТА (посматрачка мисија – „Грађани на стражи“) за Јужну и Централну Србију. Међународно посматрање избора: Мисија ЕНЕМО и Freedom House (ЦеСИД тим) 2004. у Украјини, област Ривне града – Председнички избори (Јануковић – Јушченко – избори пред наранџасту револуцију), Посматрао је оба круга тих избора у Украјини. Такође је неколико пута био на различитим изборима у Црној Гори од 2001. до 2005. године. А, 2019. године и у мисији ЕНЕМО посматрао је парламентарне изборе у Јерменији. Аутор и координатор је великог броја пројеката. Такође, извршни директор је невладине организације Граћански савет града Краљева, која се бави антикорупцијом, али и развојним пројектима.

Био је ангажован, а и даље је спортски радник, био је комесар такмичења и координатор развоја дечијих и омладинских такмичења Савеза америчког фудбала Србије – САФС и Српске асоцијације америчког фудбала – СААФ. Члан је Управног одбора међународне организације АФАКТ задужен за развој америчког фудбала на Балкану и Југоисточној Европи. Председник и главни тренер је Краљевског клуба америчког фудбала „Краљевске круне“, под патронатом ЊКВ Принца Александра Карађорђевића. Уједно је тренер бејзбола и директор Кунг-фу и Таи Чи клуба источњачких вештина „RC TAO“.

Убрзо након оснивања се учланио у удружење, од новембра 2008. године је члан Краљеве Омладине, а од тад па наредне три године, био је Повереник за град Краљево. Од 2012. до 2016. био је секретар Градског одбора у Краљеву, уједно и члан Извршног одбора Краљевине Србије. Од 2016. године је члан Савета. Од 2019. године је председник Одбора Краљевине Србије за Пројекте, Истраживање и Документацију – ОКСПИД.