Srđan Ćosić

 

 Srđan Ćosić – Rođen 8. februara 1976. u Beogradu. Od 1991. – 2000. studirao je na Bogosloviji i Fakultetu političkih nauka.

Tokom devedesetih, radio je kao novinar, autor i radio voditelj. Od 1999. godine radio je kao  regionalni koordinator Partnerstva za demokratske promjene – PDP i kao regionalni koordinator Centra za slobodne izbore i demokratiju – CeSID u Raškom i Rasinskom okrugu. Od 2003. godine radio je kao izvršni direktor Građanskog saveta opštine Kraljevo. Od 2005 do 2008. bio je u lokalnoj samoupravi član tima za promene Grada Kraljeva, kao predstavnik civilnog sektora. Lobirao je za usvajanje, a kasnije i radio monitorig primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, bio jedan od lidera Građanske koalicije za usvajanje i sprovođenje ovog zakona, kao i bliski saradnik Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog znčaja . Takođe, završio pohađao je i veliki broj obuka u različitim oblastima neformalnog obrazovanja u međunarodnim institucijama: NDI, IRI, USAID, SDC, CIDA, DIFID, Lokalna razvojna agencija Saveta Evrope – OSCE & ODHIR.

Predavač je i trener Saveta Evrope u sledećim oblastima: Priprema projektnih predloga, upravljanje projektima, javni nastup, pregovaranje, posredovanje, facilitacija, mirno rešavanje sukoba i druga srodna područja. Bio je angažovan kao posmatrač u Mreži Evropskih organizacija za posmatranje izbora – ENEMO. Veliko iskustvo poseduje u posmatranju izbora i demokratskih procesa. Tokom devedesetih godina posmatra izbore kao nezavisni posmatrač Centra za slobodne izbore i demokratiju – CeSID, nakon toga postaje lokalni koordinator u gradu Kraljevu na predsedničkim izborima u Srbiji 2000. godine (pad Miloševićevog režima) i nakon toga je radio kao regionalni koordinator CeSID-a (upravljajući sa više od 500 posmatrača) u Raškom i Rasinskom okrugu u Srbiji,  u velikom broj izbornih procesa. Od 2016. godine je lokalni koordinator Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA (Posmatračka misija – „Građani na straži“) za Raški i Moravički okrug u Srbiji. Nakon toga, od 2019. godine, je regionalni koordinator Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA (posmatračka misija – „Građani na straži“) za Južnu i Centralnu Srbiju. Međunarodno posmatranje izbora: Misija ENEMO i Freedom House (CeSID tim) 2004. u Ukrajini, oblast Rivne grada – Predsednički izbori (Januković – Juščenko – izbori pred narandžastu revoluciju), Posmatrao je oba kruga tih izbora u Ukrajini. Takođe je nekoliko puta bio na različitim izborima u Crnoj Gori od 2001. do 2005. godine. A, 2019. godine i u misiji ENEMO posmatrao je parlamentarne izbore u Jermeniji. Autor i koordinator je velikog broja projekata. Takođe, izvršni direktor je nevladine organizacije Graćanski savet grada Kraljeva, koja se bavi antikorupcijom, ali i razvojnim projektima.

Bio je angažovan, a i dalje je sportski radnik, bio je komesar takmičenja i koordinator razvoja dečijih i omladinskih takmičenja Saveza američkog fudbala Srbije – SAFS i Srpske asocijacije američkog fudbala – SAAF. Član je Upravnog odbora međunarodne organizacije AFAKT zadužen za razvoj američkog fudbala na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Predsednik i glavni trener je Kraljevskog kluba američkog fudbala „Kraljevske krune“, pod patronatom NjKV Princa Aleksandra Karađorđevića. Ujedno je trener bejzbola i direktor Kung-fu i Tai Či kluba istočnjačkih veština „RC TAO“.

Ubrzo nakon osnivanja se učlanio u udruženje, od novembra 2008. godine je član Kraljeve Omladine, a od tad pa naredne tri godine, bio je Poverenik za grad Kraljevo. Od 2012. do 2016. bio je sekretar Gradskog odbora u Kraljevu, ujedno i član Izvršnog odbora Kraljevine Srbije. Od 2016. godine je član Saveta. Od 2019. godine je predsednik Odbora Kraljevine Srbije za Projekte, Istraživanje i Dokumentaciju – OKSPID.