У недељу, 2о.септембра, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар је свечано открио споменик свом прадеди, Њ.В. Краљу Петру I у Сремској Митровици.

Било је то остварење сна од пре 100 година када су становници овог града покренули иницијативу да Сремску Митровицу краси споменик Краљу Петру I.

Биста Краља Ослободиоца, ауторке Дринке Радовановић, је изливена у оквиру акције Петрових 800 јунака са жељом да се Сремска Митровица достојно одужи великом српском владару, за време чије владавине су се Срем, Банат, Бачка и Барања ујединили са Краљевином Србијом.

У свом обраћању ЊКВ Престолонаследник Александар је рекао : „Дубоко сам захвалан свима који су помогли да сећање на мог великог претка, Краља Петра Првог, настави да живи и међу новим генерацијама Србије.

Веома ми је драго што су, овај значајан догађај за Краљевски дом Карађорђевића, својим присуством уприличили и г-ђа Светлана Миловановић, градоначелница Сремске Митровице, Његово Преосвештенство Владика Василије, мајор Иван Новичић, командант Гарнизона Војске Србије, г. Илија Недић, председник СО Сремске Митровице и многобројни окупљени људи. Велику захвалност дугујем и Удружењу Краљевина Србија чији сам покровитељ са великим поносом.“

Након свечаног откривања споменик је освештао Његово Преосвештенство Епископ сремски г.Василије.

У току свечаности је уприличен и пригодан уметнички програм у ком су учествовали : Хор Ирида, Александра Падров, Владимир Балашћак, Александар Крстајић и Жељка Аврић. Програм је водила Јована Нинковић Стевић.

Удружење Краљевина Србија се захваљује свима који су учествовали и подржали  акцију Петрових 800 јунака.

Погледајте галерију слика на нашој Фејсбук страни.