У организацији Парохије Светог Апостола Андреја Првозваног у Бедфорду у Енглеској, 13. децембра 2019. одржана је прослава крсне славе и великог јубилеја – 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве. Бедфордски парох, протојереј ставрофор Радмило Стокић, је повереник Удружења Краљевина Србија за Енглеску, а на прослави су прочитана и поздравна писма ЊКВ Престолонаследника Александра и председника Удружења Краљевина Србија. 

   

Преносимо текст Парохије Светог Апостола Андреја Првозваног у Бедфорду:

Сваке године у ово време, наша парохија прославља своју крсну славу, Св. апостола Андреја Првозваног.

Овога пута ова прослава је сасвим другачијег карактера, јер je наше намесништво британско – ирско прославило историјски јубилеј, “800. годишњицу Аутокефалности СПЦ-ве“, као и “630 година од Косовске битке“.

Свечаност је отпочела дочеком Преосвећеног Епископа британско-скандинавског Г. Доситеја, који је служио свету архијерејску Литургију, а саслуживали су му протојереји –с таврофори: Намесник британско-ирски Жарко Недић из Брадфорда, Милун Костић, Радомир Аћимовић и Александар Мунџић из Лондона, Никола Котур из Бедфорда, Ненад Поповић из Бирмингама и протонамесник Борис Медак из Лестера.

Одговарао је Хор храма Св. Саве из Лондона, а чтецирали су, теолог Милутин Стокић из Кансас Ситија, С.А.Д., Андреј Лазић из Лондона и Петар Симић из Бедфорда. Апостол је (на оба језика) читао теолог Милутин Стокић.

Св. Литургији су присуствовали: Њ.К.В. Принцеза Катарина Карађорђевић (ћерка Принца Томислава), Амбасадор Републике Србије у Великој Британији Њ.Е. Јадранка Јоксимовић и гост из Отаџбине, проф. др. Милан Лекић из Београда.

Након свете Архијерејске Литургије, у сали је Преосвећени Владика Доситеј осветио славски колач, а домаћин је био Алекс Симић из Бедфорда са својом породицом. Нови домаћин, за наредну 2020 годину ће бити породица Драгана Балатуновића из Бедфорда.

​Богат свечани банкет су припремиле чланице парохијског Кола Српских Сестара “Св. Петка“ из Бедфорда, на челу са председницом Весном Симић.

Званични део програма је отворио Хор Св. Саве из Лондона, са српском и енглеском химном.

У културно – уметничком програму су учествовали: ђаци Српске школе из Бедфорда и Корбија, Хор Св. Саве из Лондона са диригентом Зорком Максимовић, Данијела Бастајић из Корбија са својом децом, Фолклорна група “Растко“ са коерографом Надом Гркинић из Лондона, као и Фолклорна група “Св. Андреја“ из Бедфорда са коерографом Марином Ивановић.

За ову свечаност, из Отаџбине нам је дошао специјални гост, проф. др. Милан Лекић. Њега је посебно представио парох, прота Радмило Стокић (који је водио програм), а др. Лекић има веома импресиван животни пут: ,,Рођен на Космету, професор Нуклеарне медицине у Београду, докторирао Нуклеарну медицину на Универзитету у Мајамију 1991 године, учесник рата у РСК од 1991 – 1996 год., основао је прву ратну болницу у Манастиру Комоговина на Банији 1991 год. Од 1992 год. придружио се ВРС и постаје део медицинског тима у току рата у Босни и Херцеговини. Био је Генерални секретар Конгреса ратне медицине (1996 год.) у Бања Луци. По одређењу Генерала Ратка Младића одлази у Америку, где је држао предавања на тему ратних збивања у БиХ, са циљем да заинтересује америчке лекаре да учествују у раду Конгреса, што се и догодило. Тада му је домаћин био и наш парох прота Радмило Стокић, који је у то време (1996 год.) био парох у Саратоги, Калифорнији. Од 2000 – 2010 године, др. Лекић је био први – директор Интернационалне болнице Црвеног крста у Грачаници, у близини Приштине, на Космету, где се заправо он и родио“. ​

Др. Лекић је одржао незаборавно предавање о Св. Сави и Српској Средњовековној историји, што до тада већина присутних никада нису имали прилику да чују. Било је то веома импресивно предавање, без припремљеног текста и са слајдовима на великом платну. Присутни су др. Лекића топло поздравили.

Прота Радмило је такође захвалио др. Лекићу, који је (по њиховом договору) летос лично ишао на Космет, да од Пр. Епископа рашко – призенског Г. Теодосија добио благослов, да би добио 2 камена (светиње) са Манастира Св. Архангели код Призрена и део гробног споменика једног од 9 браће Југовић, који су своје животе дали на Косову пољу 1,389 године, а из Београда до Бедфорда их је аутом допремио прота Жарко Недић из Брадфорда. Наша парохија је веома захвална Њ. Пр. Епископу Г. Теодосију на благослову, др. Лекићу, као и проти Жарку на труду, а ова 2 камена (изложена на прослави) остаће у трајно власништво бедфордске парохије Св. апостола Андреја Првозванога.

Изненађење је било видео обраћање из Београда, француза и великог хуманисте на Космету, Арно Гујона, и то на одличном српском језику. Он поред свог хуманитарног рада, живо и храбро сведочи истину о страдању преосталог српског народа на Космету, и због те истине, њему су власти тзв. Реп. Косово, забранили улазак на српску Свету земљу – Космет. На крају свог обраћања, обећао је да ће првом приликом да нас посети у Бедфорду.

Прота је подсетио, да је ратне 1999 године, на једном мосту на Космету писала ова – увек актуелна порука:

“ НЕМА НАМ ДРУГОГ ПУТА, ДО ПУТА НА КОСОВО “ !

“ THERE IS NO OTHER WAY, BUT THE ROAD TO KOSOVO “ !

Прота Радмило је прочитао и два поздравна писма: Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевића, као и председника УКС ( Удружење Краљевина Србија ) Саше Шушића.

На самом крају величанственог програма, главни домаћин наше британско – скандинавске Епархије Г. Доситеј, је надахнуто говорио и својим благословом затворио ову изузетно успешну прославу.

Нашој парохији је припала част, али и одговорност, да на крају ове јубиларне године, организујемо завршну прославу, на чему смо благодарни, првенствено Господу и Св. Сави, као и нашем Епископу Г. Доситеју.

На самом крају програма, Хор храма Св. Саве из Лондона је отпевао ,,На моногаја љета“ !

После програма, гости на свечаности су наставили дружење и народно весеље.

Извор:

Парохија Св. апостола Андреја Првозванога, Бедфорд

  

Галерија слика – Линк