Делимо са вама текст који је припремио господин Гај Стер Сејнти, истакнути британски писац о племству, краљевској генеалогији и хералдици, у ком су дати одговори на злонамерне спекулације о одликовањима која је примио Престолонаследник Александар:

Примање ордена Чувара крста Малтешког и Константиновог реда, не чини некога „чланом“ реда, ако прималац није католик.

Други православни суверени и принчеви који су добили исти ранг Малтешког реда су руски цареви Павле I, Александар I, Николај I, Александар III и Николај II. Такође, покојни Велики Кнез Русије Владимир, руска Велика Кнегиња Марија Владимировна, Велики Кнез Русије Георгије и бивши бугарски Цар Симеон. Међу протестантским суверенима и принчевима, Краљица (сада Принцеза) Беатрикс од Холандије и њени родитељи Краљица Јулијана од Холандије и Принц Бернард, сви су добили Велики крст Малтешког реда, као и краљ Едвард VII од Велике Британије и Ирске. Било је и много других и нико од њих се није заклео папи.

Што се тиче Константиновог реда, чији сам вицеканцелар, бугарски Краљ Симеон, Краљ Павле и Краљ Константин од Грчке, сви су добили исти чин, а да нису морали да дају било какво обећање папи – који у сваком случају не додељује Орден. Овај орден је добио и руски цар Александар I. Такође, дат је и Војводи од Анхалта, старешини немачке бивше владајуће куће. Историјски гледано, Константинов орден је додељен неколицини истакнутих протестантских и православних племића као посебна почаст, а да они нису постали стварни чланови Реда.

Орден Златног руна, који додељује краљ Шпаније, такође је орден ограничен на римокатолике, али постоји одредба да се може доделити особама које нису католици; први који су ово добили по том правилу били су британски Принц Регент, будући краљ Џорџ IV и Војвода од Велингтона, а дато је и руским императорима Александру I и Николају I и њиховој браћи, Великим Војводама Константину и Михаилу (сви православни), и краљевима Пруске и Данске (протестанти), као и многим другим православним и протестантским принчевима и суверенима током 19. века. 1902. чак је дат краљу Тајланда и шаху Персије. Данас међу су добитницима тог ордена Краљица Елизабета II од Уједињеног Краљевства, Принцеза (бивша Краљица) Беатрикс од Холандије и Краљица Маргарета од Данске (сва три протестанти), бивши Краљ Симеон од Бугарске и бивши Краљ Константин од Грчке (обојица православци), а међу недавним примаоцима били су покојни Краљ Хусеин од Јордана, покојни Краљ Бумибол од Тајланда, Краљ Абдулах од Саудијске Арабије и бивши Цар Јапана. То је пример древног и истакнутог католичког реда чије се инсигније могу доделити некатолицима.

У три примера ових ордена, сви су додељени са инсигнијама као почастима. Значајно је да су Престолонаследнику Александру додељене исте почасти као и старешинама многих угледних краљевских кућа, православних, католичких и протестантских, као признање за његов углед и престиж.

Гај Стер Сејнти

Заменик великог канцелара

Свети војни Константинов орден Светог Ђорђа