Градски одбор Удружења Краљевина Србија из Крушевца је у недељу, 6. октобра 2019. године, реализовао излет под називом „Земљама Немањића – Македонија“.

    

Група од 50-ак чланова и пријатеља нашег удружења упутила се у раним јутарњим часовима пут Скопља, српске средњевековне царске престонице.

Обишли смо Кале, скопску тврђаву, у којој се Стефан Душан крунисао за цара на Васкрс 1346. године. Након тога смо обишли цркву Светог Спаса, задужбину цара Душана, а после смо отишли до некадашњег Душановог моста и трга Краља Петра, који данас носе нешто другачија имена.

После слободног времена у Скопљу упутили смо се у кањон Матка, на реци Тресци, где смо имали вожњу чамцима и обилазак пећине Врело, једне од најлепших у Северној Македонији. Видели смо и цркву Светог Андрије, задужбину краљевића Андријаша, сина краља Вукашина Мрњавчевића и брата Краљевића Марка, која се налази у самом кањону.

 Када смо завршили обилазак кањона Матка, кренули смо ка спомен-костурници на Зебрњаку, посвећеној Кумановској бици, вођеној током Првог балканског рата (1912).

Поклонили смо се сенима српских ратника, предвођених тадашњим регентом Александром Карађорђевићем, који су се код Куманова осветили Турцима за Косово.

На крају нашег излета обишли смо задужбину српског краља Милутина, цркву Светог Ђорђа у Старом Нагоричану, већински српском селу, и имали прилику да уживамо у лепоти њених фресака које не заостају за онима у Грачаници. У Крушевац смо стигли нешто после поноћи.

Велику захвалност за обилазак Зебрњака и цркве Светог Ђорђа, као и гостопримство у Старом Нагоричану дугујемо нашим пријатељима, Зорану Серафимовићу и Тихомиру Ристовском, који су нас домаћински дочекали и показали велико интересовање за рад нашег удружења. Све похвале упућујемо и нашем превознику, „Дојчиновић травелу“ и возачу Љубиши који је маниром врхунског професионалца извезао целу руту и имао стрпљења за све наше захтеве.

   

Галерија слика – ЛИНК