Краљевско национално такмичење у беседништву у организацији Удружења Краљевина Србија, а под покровитељством Краљевске породице Карађорђевић, одржано је 8. децембра 2017. на Краљевском двору у Београду.

   

Догађај је почео читањем поздравног писма нашег патрона ЊКВ Престолонаследника Александра, који је изразио своје задовољство што је након два такмичења на нивоу Београда, ове године оно постало национално., након чега је појачка група „Родослов“ извела оригиналну верзију химне Боже правде.

Такмичење је отворио декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, који је у свом обраћању истакао своје уверење да ће ово надметање постати једно од три водећа у земљи. Професор Аврамовић ће победнику поклонити своју књигу са потписом, а овај поклон ће бити уручен на такмичењу које Правни факултет Универзитета у Београду традиционално организује 27. јануара 2018.

Учествовало је 9 такмичара, студената универзитета из Београда, Ниша, Крагујевца, Новог Сада и Новог Пазара, победника такмичења на њиховим факултетима, и то: Ивана Јоловић, Милица Стојковић, Јована Мурић, Данило Лучић, Јована Симеуновић, Невена Јоловић, Миљана Анђелковић, Маја Сегединац и Немања Радевић.

Besednistvo - Pobednica

Стручни жири који је оцењивао такмичаре био је у саставу: председавајући – академик Матија Бећковић, арх. Драгомир Ацовић, члан Крунског већа Краљевског дома Карађорђевића, г. Предраг Марковић, писац, некадашњи председник Скупштине Србије и министар културе и др Милан Ст. Протић, историчар и политичар, некадашњи дипломата и градоначелник Београда.

Прво место је освојила Маја Сегединац, студент Универзитета у Новом Саду беседом под називом „Докле више“. Друго место је освојила Невена Јоловић, са Универзитета уНовом Пазару беседом „Домовина“, док су треће место поделили Данило Лучић (Универзитет у Новом Саду) – беседа „Ћелија“ и Немања Радевић (Универзитет у Београду) са беседом „Правда по некад спава, али никад не умире“.

У оквиру свечаног дела програма наступила је појачка група „Родослов“.

Председник Удружења Краљевина Србија, г. Марио Мајсторовић, доделио је медаље и дипломе освајачима прва три места, као и захвалнице члановима жирија. Сви учесници су добили сертификате, а побеедница и посебну награду – викенд за 2 особе у вили „Регина“ на Палићу.

Удружење Краљевина Србија се захваљује свим такмичарима, члановима жирија и гостима који су својим учешћем увеличали овај догађај.

   

Целу галерију слика погледајте на ЛИНКУ

   

Besednistvo - Prof Avramovic i ziri