Њ.К.В. Престолонаследник Александар посетио је 2. априла 2016. Крагујевац, а дочекали су га чланови Удружења Краљевина Србија заједно са нашим пријатељима из Равногорског покрета.

Приликом своје посете овом граду у срцу Шумадије Престолонаследник је отворио други Салон вина, положио венац на споменик свог деде витешког Краља Александра I, и посетио Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Г. Јована.

Престолонаследник је најпре у Конгресном центру хотела „Крагујевац“, званично отворио други Салон вина у организацији Винског витешког реда Шумадије. На Салону вина учествовало је око педесет винарија. Представљени су претежно винари из Србије, а као гости салона и винари из региона југоисточне Европе. Престолонаследник се на отварању срео са градоначелником Крагујевца г-дином Радомиром Николићем. У друштву Престолонаследника био је г-дин Драган Рељић, директор Задужбине Краља Петра I са Опленца.

Поздрављајући присутне Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар је истакао: „Мој прадеда Краљ Петар I, и мој деда Краљ Александар I, желели су да оснивањем и модернизацијом Краљевске винарије у Тополи, подстакну напоре да Шумадија постане светски препознатљива винска регија. Та традиција се наставља и мени је драго да је данас овде преко четрдесет винарија излагача из Шумадије, Србије и ширег региона” – истакао је Престолонаследник.

Након званичног отварања Престолонаследник је разговарао са излагачима и уживао у дегустацији вина. Потом се упутио ка споменику свог деде, Његовог Величанства Витешког Краља Александра I, где су га дочекали чланови Удружења Краљевина Србија, Равногорског покрета као и бројни грађани Крагујевца. Престолонаследник је положио ловоров венац на споменик свог деде а потом се обратио присутнима речима захвалности што упркос вишедеценијској пропаганда против лика и дела његовог деде, они и даље чувају сећање на Њ.В. Краља Александра I.

Након завршене церемоније Престолонаследник Александар се прошетао центром Крагујевца, а затим се упутио ка Владичанском двору Епархије шумадијске где је посетио Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г-дина Јована. Престолонаследник и Преосвећени Владика провели су време у срдачном разговору на бројне теме које у тешким временима у којима живимо окупирају све грађане Србије. Престолонаследник и Владика Јован остали су сагласни да Круна и Црква као и до сада треба да наставе добру и нераскидиву сарадњу коју имају кроз векове. Владика је Престолонаследнику на растанку поклонио луксузно издање Светог писма.

Фото: Краљевски Двор, Марјан Деспотовић и Владан Радовановић

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ