Чланови Удружења Краљевина Србија из целе Србије обележили су Дан државности Србије, Сретење, 15. фебруара 2020.

     

Чланови Удружења су у цркви Орашцу присуствовали Светој архијерејској Литургији, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, а потом су се, заједно са нашим приј атељима из Равногорског покрета, поклонили сенима Врховног Вожда Карађорђа и његових јуначких устаника, у Марићевића јарузи, месту где је подигнут Први српски устанак.

     

Касније истог дана, чланови Удружења су на Опленцу дочекали изасланика ЊКВ Престолонаследника Александра, г. Предрага Марковића, члана Крунског савета, који је положио венац на гроб родоначелника династије Карађорђевић. Венац су у име Удружења положили господин Саша Шушић, председник КС са члановима управног и извшног одбора. Церемонији је присуствовао и ЊКВ Принц Михаило.

    

Овом приликом Престолонаследник Александар честитао је грађанима Србије Дан државности:

    

„Поводом Дана Сретења Господњег, Дана државности Србије, који обележавамо 15. фебруара као спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, и дан када је у Крагујевцу 1835. године објављен први Устав Кнежевине Србије, грађанима Србије упућујем срдачне честитке и најбоље жеље.

    

На Сретење 1804. године најугледнији Срби договорили су се да за вођу устанка изаберу мог чукун-чукундеду Карађорђа, а на Сретењској скупштини 1835. донет је први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.

Пре два века времена су свакако била много тежа него данас, и очеви наше нације сигурно су се суочавали са неуопредиво већим препрекама од оних које су пред нама данас, али историја Србије деветнаестог века била је испуњена сјајним успесима и блиставим историјским тренуцима, какви су свакако били подизање Првог српског устанка и доношење Сретењског устава.

Неизмерно сам поносан на наше велике претке, али осећам и огромну одговорност према њиховом величанственом достигнућу, обнови српске државе. Њихова храброст и спремност на велика дела треба свима да нам буду надахнуће и ослонац“

    

Галерија слика – ЛИНК