Вековима је наш народ развијао на овом простору своју културу, баштину и обичаје. Наши владари градили су споменике којима би их очували и унапредили кроз векове. Некада древни градови сада су дом другим народима али у њима још има нашег народа и споменика који врло тешко одолевају времену и приликама. Протеклих седам деценија систематски је рушено оно што је у вековима пре тога стварано а наш народ остављен и заборављен од нас самих иза гвоздених завеса држава насталих на овом простору након Другог светског рата. Основна мисија монархиста јесте да о томе говоре и истини теже.

   

Само ће борба заснована на њој овај простор и све његове народе образовати, унапредити и повезати, дати извеснију будућност а у једном заједничком циљу, очувању сопствених култура на целокупном балканском простору, без обзира у којим државама се налазиле, и заштити свих осталих које том простору припадају.

Посета древном Скадру на Бојани, поклоњење моштима првог српског светитеља – Св. Кнеза Јована Владимира у Саборном православном храму у Тирани, сусрет са српском заједницом која живи у Албанији, били су само део наше мисије.

Наша делегација имала је изузетну част да се у Краљевском Двору Албанаца у Тирани састане са домаћином ЊКВ Престолонаследником Леком II Зогуом. Овој иницијативи удружења претходила је подршка и препоруку нашег покровитеља ЊКВ Престолонаследника Александра и Краљевског дома Карађорђевића.

На састанку су, поред Његовог Краљевског Височанства и председника удружења Краљевина Србија, присуствовали потпредседник г. Саша Шушић, члан Савета г. Срђан Ћосић и потпредседник Извршног одбора г. Саша Станисављевић, док су испред Албанске стране, као најближи сарадници Круне, присуствовали г. Армер Јука, правни саветник Његовог Височанства, Едисон Торо, Генерални секретар ПЛЛ организације за обнову монархије и г. Мартин Торо, председник омладине.

Разговорано је о стању монархизма у нашим земљама, односу који Круна има са званичним властима држава, позитивним начинима промовисања идеје обнове уставне парламентарне монархије и искуствима у досадашњем раду.

Залагање нашег удружења има за циљ да покрене општу балканску иницијативу за обновом монархија у региону јер сматрамо да је то једини начин на који будућност можемо учинити извеснијом и трајнији мир овог региона могућим, лишеним сукоба услед деловања политичара који нису показали способност и зрелост, нити су у стању да превазиђу дневнополитичке утицаје којима, подлежући већ деценијама, доприносе немирима. Нашим државама су потребни домаћини који имају мисију очувања мира а који ће, услед свог положаја и утицаја у свету, бити знатно достојнији и достојанственији представници наших древних култура и богатства традиција, истовремено лишени дневнополитичких потреба за популистичким реторикама којима се, пред сваке изборе, истичу и тиме продубљују, сукоби и односи међу народима. Такви шефови држава биће у многоме лишени и утицаја великих сила ван балканског простора које често доприносе подгревању сукоба и уношењу немира међу нас, у складу са сопственим интерсима. Оно што желимо јесу Скандинавски односи на Балкану, међу државама, исти онакви какви постоје међу различитим народима Краљевина Шведске, Норвешке и Данске, препуним историјских сукоба и међусобних разлика, али превазиђеним у савременим међународним односима, јер верујемо да је то једини пут ка трајнијем миру и просперитету овог простора.

Наша делегација је имала привилегију и врло ретку прилику да се, уз благослов оца настојитеља, у олтару старe Саборне цркве у Тирани, поклони моштима Светог Кнеза Јована Владимира, првог српског светитеља, и добије благослов за повратак.

Пут којим смо кренули је тежак али једини исправан.

Како радили, тако нам Бог помогао!

Живео Краљ!

Марио Мајсторовић

председник Удружења Краљевина Србија

   

   

Галерију слика са посете делегације Удружења Краљевина Србија Албанији погледајте на ЛИНКУ