Данас, 4. фебруара, обележава се Светски дан борбе против карцинома.

Удружење Краљевина Србија ће ову годину целу посветити женама и борби против рака дојке, подизању свести о неопходности превентивних прегледа у циљу смањења смртности од карцинома и подршку центрима који спроводе психолошке креативне радионице за охрабривање оболелих кроз групе самопомоћи, пружање психолошке подршке оболелим женама и њиховим породицама приликом превазилажења проблема са којима се суочавају током лечења и едукацији становништва о важности превенције и ране дијагностике у борби против карцинома. 

   

У том циљу Удружење ће широм земље подржати рад локалних удружења и организација које делују у овом циљу и ставити се на располагање у њиховим акцијама како би се знатно увећао број оних који раде на едукацији и превенцији, а такође ће организовати низ трибина посвећених овој теми.

Удружење ће у истом циљу променити свој лого и додати му врпцу као симбол борбе против рака дојке и тиме додатно повећати видљивост овог проблема и утицати на своје чланство да се бави овом темом у својој околини.

    

У наставку прочитајте поруку ЊКВ Принцезе Катарине поводом Светског дана борбе против карцинома.

   

Данас је 4. фебруар, светски Дан борбе против рака. На овај дан, желела бих да вам скренем пажњу да се рак може спречити – редовни прегледи који обухватају скрининг, превенција фактора ризика и програми вакцинације, од животног су значаја и могу да помогну да се избегне ова опака болест. Бринући о свом здрављу ви истовремено бринете о својим вољенима, јер је ваше добро здравље предуслов за здравији живот и благостање ваше породице. На овај начин ствара се добра основа за грађење јачег и здравијег друштва.

Моја хуманитарна Фондација у Београду од самог оснивања 2001. године, активна је у подизању свести о важности превенције, лечења и борбе против рака и то је један од наших најважнијих циљева за будућност, заједно са обезбеђивањем потребне медицинске опреме која се користи за лечење пацијената оболелих од рака.

Само у 2017. години, укупна вредност донација медицинске опреме коју смо донирали достигла је преко 2.000.000 долара. Ове године доставићемо нове стерилизаторе за болнице у Београду, Новом Саду, Лесковцу и Краљеву, у вредности од 1.400.000 долара. Дигитални мамограф вредности 300.000 долара дониран је Клиничком центру Ниш. Током протеклих година донирали смо јединицу дигиталне мобилне мамографије вредности веће од 750.000 долара Клиничком центру Ниш, у којој је у периоду од неколико година прегледно више од 100.000 жена широм Србије. Донирали смо велики број мамографа, од којих два мамографа Клиничко болничком центру Бежанијска Коса и Јагодинској болници, као и неколико ултразвучних апарата за преглед дојки.

Моја Фондација је обезбедила обуку за два лекара у Немачкој код професора Рајса са клинике Тибинген, за рад на секвенатору за испитивање гена. ДНК секвенатор за тестирање наследне предиспозиције карцинома, који смо донирали Институту за онкологију и радиологију Србије у вредности преко 110.000 долара, омогућава истовремену анализу више гена и више узорака пацијената, обезбеђује ефикасније тестирање наследне предиспозиције за карцином дојке, јајника и других малигних болести и значајно скраћује време за анализе.  Постоји велики број возила које смо донирали болницама у Србиј за превоз пацијената који се налазе на лечењу од рака и мониторе за потребе лечења деце оболеле од рака.

Поносна сам и на сарадњу са Мемориал Слоан Кетеринг болницом у Њујорку и МД Андерсон болницом у Хјустону у Тексасу, два водећа америчка канцер центра, са којима радимо на обезбеђивању врхунске обуке за наше онкологе. Моја Фондација успела је да током протеклих пет година омогући да више од 20 лекара из Србије успешно заврши обуку у овим центрима.

Поносни смо и на нашу сарадњу са Дана-Фарбер Институтом за борбу против рака који ради као огранак Медицинског факултета Харвард у Бостону. Донација  два пацијент монитора за дечије одељење Клиници за неурохиругију Клиничког центра Србије вредне преко 21.000 долара резултат је прикупљања средстава на добротворној вечери у Бостону која је организована уз велику помоћ наших пријатеља из Дана-Фарбер Института за борбу против рака.

Такође, константно радимо на едукацији наших доктора и повезивању са колегама из иностранства, организујући сваке године Конференцију српске медицинске дијаспоре, као и Онколошки симпозијум сваке друге године.

Овом приликом желим да истакнем истинско дивљење и захвалност свим медицинским радницима у Србији на изванредном раду и доприносу превенцији и лечењу ове опаке болести. Надам се да ћемо и у будућности сви заједно наставити да радимо на побољшању здравља и услова лечења наших грађана.

   

Њ.К.В. Принцеза Катарина