Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија је у недељу, 28. октобра 2018. године, у великој сали Народног музеја у Крушевцу одржао годишњу презентацију свог рада, као и трибину под називом „Крушевачки крај у Великом рату“, чиме се прикључио обележавању великог јубилеја, стогодишњице победе Краљевине Србије у Првом светском рату.

    

Овај свечани скуп отворен је извођењем аутентичне верзије химне Краљевине Србије, „Боже правде“, у извођењу етно-групе „Лазарице“.

Након тога се својим излагањем обратио окупљенима један од предавача на трибини, г. Милош Стојадиновић, који је говорио о животу у Крушевцу и његовој околини током ратних година (1914-1918).

После њега, скупу се обратио и други предавач, г. Дарко Михајловић, који је свој досадашњи рад укратко представио публици, а затим је говорио о крушевачком XII пешадијском пуку „Цара Лазара“, као и његовим заслугама у пробоју Солунског фронта.

Након завршетка њиховог излагања су поново наступиле „Лазарице“, извођењем песме „Креће се лађа француска“.

Програм је настављен презентацијом активности које је Градски одбор Крушевац спровео током 2018. године, а презентери су били г-ђица Анастасија Жижа и г. Дејан Богдановић. По завршетку презентације координатор Удружења Краљевина Србија за Расински округ, г. Дејан Богдановић, симболично је уручио заставу ГО Крушевац новоизабраном председнику одбора, г. Милану Милошевићу.

   

Tribina Krusevac (1)

   

Затим су заслужним појединцима и организацијама уручене захвалнице, а на крају програма је етно-група „Лазарице“ извела песму „Тамо далеко“.

Користимо још једном прилику да се неизмерно захвалимо етно-групи „Лазарице“, као и г-ђи Вери Поповић.

Нашем скупу присуствовале су бројне угледне званице из јавног, политичког, културног и верског живота Крушевца, а посебно се на одазиву нашем позиву захваљујемо заменици градоначелника града Крушевца, г-ђи Весни Лазаревић. Такође, користимо прилику да се Народном музеју Крушевац и директору музеја, г. Горану Васићу, срдачно захвалимо на уступању предивног простора у музеју. Захваљујемо се и чланицама нашег градског одбора које су припремиле послужење сервирано након завршетка презентације.

   

Галерија слика – ЛИНК