17.jul 1945. i 17. jul 1946. godine ostaju tamne tačke u istoriji Srbije. Naizgled slučajna koincidencija ovih datuma, rođenje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i mučko ubistvo generala Dragoljuba Draže Mihailovića od strane komunističkih vlasti, krije dublju i jeziviju priču. Ovi događaji ukazuju na manipulaciju komunista koji su namerno izabrali 17. jul kako bi potisnuli sećanje na monarhiju i nastavili svoj teror nad svekome ko se usudio da misli suprotno od komunističke ideologije. 

Prestolonaslednik Aleksandar, potomak velikog Karađorđa, rođen je na današnji dan pre 78 godina. Kako pristalice monarhije ne bi obeležavale dan njegovog rodjenja,  komunistički režim je odlučio da na isti dan godinu kasnije17-tog Jula 1946 godine  izvrši likvidaciju generala Mihailovića, vođe jugoslovenske vojske u otadzbini. Ova podmukla simbolika ima za cilj sakrivanje sećanja na monarhiju i njenu popularnost, a istovremeno jačanje komunističke ideologije.

General Draža Mihailović, bio je simbol hrabrosti i otpora fašizmu u drugom svetskom ratu. Nakon završetka rata, komunistički režim je odlučio da ga likvidira kako bi ugušio bilo kakav otpor i ideologiju koja se suprotstavljala komunizmu. Ali zašto baš 17. jul? Odgovor leži u nameri komunista da zatruju taj datum, kako se ne bi obeležavao rođendan prestolonaslednika Aleksandra, što bi bilo suprotno njihovom ideološkom cilju.

Osim ovog simboličnog poteza, komunistički režim je po završetku rata sproveo i brojne zločine nad civilima koji su se usudili da imaju drugačije mišljenje. Masovna ubistva, represija, progone i gušenje slobode izražavanja postali su deo svakodnevnog života pod komunističkom vlašću. Njihova ideologija nije dozvoljavala drugačije mišljenje, a svako ko se usprotivio bio je obeležen kao državni neprijatelj i likvidiran.

Srbija se i danas suočava s posledicama ovog komunističkog terora. Mnoštvo žrtava ostalo je bez pravde i priznanja, njihova imena i priče izbrisanje su iz istorijskih knjiga. Ovaj mračni period treba da nam bude opomena da se sloboda mišljenja i izražavanja ne smeju ugušiti, već da treba negovati dijalog, razumevanje i poštovanje različitih stavova.

 

Danas, na 17. jul, dok obeležavamo rođendan prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, treba se setiti i žrtava komunističkog terora. Treba odati počast generalu Mihailoviću i svim nevinim ljudima koji su izgubili živote zbog svojih ideala i hrabrosti da se usprotive totalitarnom režimu.

Nadamo se da će se jednog dana istina o ovim događajima potpuno razotkriti i da će žrtve dobiti priznanje koje zaslužuju. Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću kako bi iz nje izvukla pouke za budućnost i gradila društvo u kojem će sloboda i pravda biti temeljne vrednosti.

 

Danas, neka nam to bude podsetnik da je obnova monarhije u Srbiji jedan od puteva ka pravdi, pomirenju i prosperitetu. Neka nam 17. jul bude dan sećanja i nade u bolju budućnost.


Autor: Aleksandar Vujčić

Generalni sekretar udruženja Kraljevina Srbija