У оквиру рубрике „Лични став“ прочитајте текст г. Уроша Парезановића, председника Извршног одбора Удружења Краљевина Србија – „Краљевина Србија и политичке странке“.

   

Текстови у рубрици „Лични став“ представљају израз аутора и нису званични ставови Удружења Краљевина Србија.

   

Ближе се још једни, ко зна који по реду избори, наравно кључни и пресудни, и право је време за један овакав текст који ће се дотаћи питања политичких странака и монархије. Председнички избори сами по себи не би требало много да дотичу монархисте, али како живимо у републици која има карактеристике једног јужног воћа, у пракси није баш тако.

Мало – мало, па члановима управе Удружења Краљевина Србија стигну поруке суштински истих садржина:
– „Знате ли да вам цео одбор овде воде СНС-овци!?“

– „Шта ће вам онај Дверјанин?“

– „Убацили су вам се жути лопови!“

– „У мом месту ваш одбор води СПО-овац, шта ће вам тај, манити Вук је све упропастио!?“

– „Тај и тај вам је Динкићевац, није он искрено за Краља, превариће вас!“

и тако даље, све у истом стилу. Форма се мења, али суштина остаје иста – припадник или симпатизер једне странке се жали да наш одбор воде припадници друге странке и он аутоматски мисли да они нису искрени у својој жељи да врате Краља и обнове уставну парламентарну монархију у Србији.

И међу монархисте се прелива стално присутна тенденција подела у српском друштву (није нам битно око чега, дај само да се делимо и гложимо), а да они који их потенцирају само мало размисле управо о предностима те монархије за коју се залажу, схватили би колико греше и да овде, међу поштоваоцима Краљевине, нема места никаквим поделама!

Проблем је да појединци сматрају да је само њихово виђење монархије исправно и да су само они искрени монархисти, док сви други који се не уклапају у њихове калупе нису. Поштоване даме и господо, пријатељски вам поручујем – отворите очи и проширите видике! Морате схватити да ни мало нисте у праву! Управо једна од главних предности монархије је у томе што она руши круте оквире! Једном монархисти либералних схватања је битније то што монархија уноси ред у земљи, унапређује демократију, што се смањује самовоља политичара, земља је стабилнија и отворенија за свет, постоје уштеде у буџету, док с друге стране конзервативнијим људима је битније то што монархија чува континуитет, представља раскид са комунистичком идеологијом и повезује нас са нашом славном прослошћу и традицијом, што је Краљ Божији миропомазаник и тако даље.

Оно што је битно и што је суштина је да једно не искључује друго! И ако ће по аутоматизму и једни и други мислити да су само они у праву, овде нема места свађи, нема потребе за њом, јер су и либерални и конзервативни ставови овде исправни, и једне и друге карактеристике су предности уставне парламентарне Краљевине где једне не искључују друге, него се допуњавају и прожимају! И заједнички ћемо и остварити наш циљ обнове монархије!

Када се вратимо на почетак текста и приче о припаднцима различитих парламентарних странака, ситуација је идентична – то што је неко припадник једне, друге, треће или н-те парламентарне странке, не значи да он није монархиста или да је мањи монархиста од припадника неке друге партије!

Удружење Краљевина Србија се не може користити за промоцију било које партије, али чланови Удружења истовремено могу бити чланови и симпатизери било које политичке групације, леве или десне, конзервативне или либералне, и то је њихово грађанско и демократско право које нико не може оспорити! Странке ће постојати и када обновимо Краљевину, то се неће променити, али оно што ће се променити је то што ће грађани добити личност која је надстраначка и која ће их штитити од самовоље политичара! И тада ће монархисти бити на различитим половима политичког компаса, али ће Круна бити оно што их окупља и сабира, као што је то уосталом и данас!

Зато не треба од онога што је наша предност правити ману! Јер једино у Удружењу Краљевина Србија једни поред других могу да седе припадници и симпатизери СНС-а, ДС-а, ДСС-а, СПО-а, ДЈБ-а, ЛДП-а, СРС-а, Двери и свих осталих скраћеница и да се не гложе него да заједнички раде на остварењу једног узвишшеног циља! Е у томе је наша снага! Док би на свим другим местима они, како се то популарно каже, „вадили очи“ једни другима, једино овде и на овом послу они сарађују, допуњавају се и помажу! Док сви други подстичу поделе, док сви други одузимају, ми једини сабирамо! Једино Круна има у себи ту моћ! Једино она има снагу да уједини подељене и да их усмери на заједнички рад зарад бољитка наше земље! Јер то управо и јесте једна од оних карактеристика монархије које стално потенцирамо – да Краљ доноси јединство! Он је изнад политике, то је један потпуну други, виши ниво, то је питање система, питање основа и темеља наше државе, а не дневне политике!

Е сада је време да то о чему константо причамо применимо и у пракси! Заборавите на то којој странци неки ројалиста припада! Заборавите те ситнице које вас на било ком другом месту деле! Заборавите скраћенице од 2 или 3 слова које стоје на чланским картама партија. У раду на обнови монархије, једина скраћеница која је битна је КС- Краљевина Србија!

   

Аутор текста – Урош Парезановић, председник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија