У оквиру рубрике „Лични став“ прочитајте текст г. Драгана Векића – „О улози Краља“, потпредседника Извршног одбора Удружења Краљевина Србија за Источну Србију.

Licni stav

Већина грађана данас не зна основно, постављајући себи једно питање које гласи: „Да ли би, рецимо, постојећа влада била могућа у монархији?“

Одговор је једноставан – могла би бити формирана социјалистичка влада, па и комунистичка, ако би они добили на изборима већину гласова народа. Краљ је једно, а извршна власт је друго, састав парламента бирају грађани на изборима.

Краљ (монарх) у уставно парламентарној монархији, преставља личност око које се народ окупља, даје сигурност и у најбољем светлу представља државу пред међународним субјектима. Гарантује стабилност своје земље и страним инвеститорима гарантује стабилност државе, а не бира се на изборима сваке 5 година.

Уставно парламентарна монархија се показала да је у данашње време најстабилније државно уређење, данас све јаке и напрадне државе су монархије по уређењу – Норвешка, Шведска, Шпанија, Енглеска…

Монархија  је јефтинија за народ те земље, јер ако ништа друго не мора сваких 5 година да излазе на изборе и бирају председника републике, а сви трошкови које прави председник републике – код монарха их нема. У нашем случају, наш Краљ има своју кућу, свој кабинет, а притом још и доприноси профитом свом народу.

Аутор текста – г. Драган Векић, потпредседник Извршног одбора Удружења Краљевина Србија за Источну Србију

 Dragan Vekic

Текстови у рубрици Лични став представљају израз аутора и нису званични ставови Удружења Краљевина Србија