Градски одбор Београд Удружења Краљевина Србија и Краљевина Србија Француска вас позивају на пројекцију филма г-ђе Зорице Маринковић – Предузеће „Мермер“, која ће се одржати у уторак 17. маја 2016. године у просторијама Удружења Краљевина Србија у Београду, улица Влајковићева бр. 4, с почетком у 19 часова.

   

Предузеће „Мермер“ је прича о комунистичкој борби за власт у послератној Југославији чије су бруталне репресивне методе утицале на животе више од 500.000 људи и страдању 16.500 оних који су извргавани физичкој и менталној тортури зато што су, наводно, били на другој страни политичке равни.

Ово је прича о експерименту преваспитавања људи које је спроводила једна држава претварајући мученике у мучитеље.

Ово је забрињавајућа прича о метаморфози од мученог до мучитеља; калкулисаном чину који је у тим условима, скоро увек гарантовао слободу.

DVDB101_out

Плакат за филм Предузеће „Мермер“

   

Филм је рађен на енглеском и у духу енглеског језика како би ову, херметички затворену причу у времену и простору, „изнели“ и ван граница простора бивше Југославије.

У филму су приказана, до сада необјављена, документа Удбе и страних служби. Он је јединствена анализа геополитичких услова, психолошких елемената у трансформацији страдања човека, оцени ововременских историчара, политичара, академика и свештенства о „случају Голи оток“.

У филму говоре голооотчани из Црне Горе, Србије, БиХ, Словеније и Хрватске, као и једина жена-посетилац Голог отока којој је било допуштена посета супругу кажњенику. Такође, дата је упоредна анализа и генеза прогона политичких супарника кроз време и друга друштва, изолације као казнене мере и постојање културног садржаја и његов утицај на ментално стање кажњеника… и још много тога.