Културни центар Инђија и Удружење Краљевина Србија вас позивају на изложбу „Соколско друштво „Српски соко“ из Инђије – 80 година од оснивања Соколског дома у Инђији“.

   

Аутор изложбе је г. Владимир Вукас, историчар уметности из Инђије.

Свечано отварање изложбе је заказано за понедељак 30. септембра 2019. са почетком у 11:00 часова у просторијама Културног центра.

Изложбу ће отворити ЊКВ Престолонаследник Александар

Отварању ће присуствовати највиши функционери општине Инђија : председник општине г. Владимир Гак, председник Скупштине општине г. Милан Предојевић, градски већници, представници цркава, чланови Војске Србије, представници покрајиске Владе као и други угледни грађани.

Изложба ће бити отворена за јавност у периоду: 30. септембар – 10. октобар
Понедељак – петак: од 11 до 19 часова;
Субота и недеља: од 16 до 20 чаасова.

    

Изложба „Соколско друштво „Српски соко“ из Инђије – 80 година од оснивања Соколског дома у Инђији“ се организује поводом 80-те годишњице од отварања Соколског дома „Краљ Александар I Ујединитељ“ у Инђији.

Управа Соколског друштва у Инђији је 1936. године донела одлуку да се у част пунолетства Његовог Величанства Краља Петра Другог изгради Соколски дом у овом месту.

Истом приликом је донета одлука и да дом понесе име Његовог Величанства Краља Александра I Ујединитеља, трагично настрадалог у атентату у Марсеју, у знак захвалности за велики допринос раду Соколског савеза.

На Крстовдан, 27. септембра 1939. године Соколски сом је освештан и отворен.

Пројектант сома је био угледни новосадски архитекта Ђорђе Табаковић.

Један цео сегмент Изложбе посвећен је ЊВ Краљу Петру Другом, као старешини Сокола