Članovi Udruženja Kraljevina Srbija su 16. decembra u Kraljevskom mauzoleju, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, odali počast Nj.V. Kralju Aleksandru I, gde je, povodom 125 godina od rođenja Viteškog Kralja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan služio pomen sa sveštenstvom Eparhije šumadijske.

 

[slideshow id=84]

Članovi Udruženja su dočekali Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra II i Princezu Katarinu, koji su bili u pratnji prof. dr Slobodana Markovića, člana Krunskog saveta, i potom zajedno sa njima prisustvovali pomenu u kripti crkve Svetog Đorđa.

Po završetku Liturgije vence na Kraljev grob položili su Njihova Kraljevska Visočanstva, predstavnici opštine Topola, Zadužbine Kralja Petra I, mnogobrojnih udruženja i građani koji su se okupili da odaju poštu voljenom Kralju. .

Nj.V. Aleksandar I, jugoslovenski Kralj, drugi sin Kralja Petra I i Kneginje Zorke, rođen je na Cetinju 16. decembra 1888. Kum na krštenju bio mu je, preko izaslanika, ruski car Aleksandar II. Detinjstvo je proveo u Crnoj Gori, a osnovnu školu završio u Ženevi. Dalje školovanje nastavio je u vojnoj školi u Petrogradu, a potom u Beogradu. Nakon smrti Kralja Petra I, on stupa na presto Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovim činom ostvareni su ideali o ujedinjenju južnih Slovena, za koje su se zalagali njegov otac i deda. Posle smrti Kralja Petra I 16. avgusta 1921, Regent Aleksandar je postao Kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 1922. godine i oženio se Princezom Marijom od Rumunije. U tom braku rođena su tri sina – Petar, Tomislav i Andrej.

Nj.V. Kralj Aleksandar I od Jugoslavije je mučki ubijen tokom državne posete Francuskoj, u Marselju, 9. oktobra 1934. godine. Sa njim je stradao i francuski ministar inostranih poslova g-din Luj Bartu. Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II je unuk Nj.V. Kralja Aleksandra I od Jugoslavije Ujedinitelja.