На данашњи дан, 31. августа 1941. године, одреди Југословенске војске у Отаџбини под командом потпуковника Веселина Мисите ослободиле су Лозницу. Био је то први ослобођени град од нациста у поробљеној Европи!

   

У јуришу јуначки гине и потпуковник Мисита. Постхумно је унапређен у чин пуковника и одликован Карађорђевом звездом.

   

Битка за Лозницу се одиграла 31. августа 1941. године између снага Југословенске војске у Отаџбини и Немаца у Другом светском рату. Напад четника на Немце у Лозници уследио је одмах после немачког одбијања да се предају. Током ових борби погинуо је четнички командант потпуковник Веселин Мисита, који је предводио напад. После једнодневне борбе, Немци су били принуђени на предају, војници ЈВуО су заробили 93 војника, који су били први немачки заробљеници у окупираној Европи.

Напад на Немце у Лозници означио је почетак оружаног устанка српског народа против окупатора у Србији. Устанаком српског народа против окупатора, отпочеле су прве четничке акције према Немцима са онеспособљавањем и затварањем главних путева који воде из Шапца и Ваљева према унутрашњости Подриња. После ослобођења Лознице, уследио је четнички напад на Немце у Бањи Ковиљачи, руднику Зајачи, селу Завлаци и Крупњу, који су натерани на повлачење. Ослобођено је цело средње Подриње, а српске устаничке акције против Немаца проширују се у наредном периоду на Шумадију, Мачву и долину Западне Мораве.

Опширније на Википедији и на сајту Погледа