У организацији ОО Велика Плана, Удружења Краљевина Србија, 21. септембра 2020. са почетком у 18ч, у просторијама Дома Омладине у Великој Плани,уз поштовање свих епидемиолошких мера,одржано је предавање за ученике и родитеље на тему Безбедност деце на интернету и друштвеним мрежама.

Циљ предавања било је промовисање сигурне употребе интернета и друштвених мрежа међу децом и младима.

Заштита деце и младих на интернету постаје једно од најбитнијих питања у области безбедности,како на глобалном нивоу тако и у Србији.

Број криминалних активности који се одвијају посредством интернета и друштвених мрежа које директно угрожавају најмлађе свакодневно расте.Најчешће опасности за децу и младе у сајбер простору су,лако доступни узнемирујуће садржаји попут слика,информација и видео спотова као и могућност искоришћавања и манипулација у сексуалне сврхе.

Дељење личних информација са непознатим лицима као и могућност киднаповања,упознавање са непознатим људима који се крију иза лажних профила,са којима дете пристане да се види,затим придруживања различитим сектама и криминалним организацијама.

Ученике треба информисати шта се сматра небезбедном активношћу на интернету као и дигиталним насиљем и да се оно исто као и други облици насиља,неће толерисати.

Нужно је радити на развијању свести ученика о негативним последицама злоупотребе дигиталних медија али и пружити им информације о позитивним и негативним аспектима коришћења интернета.

С обзиром на повезаност дигиталног насиља и класичног школског насиља предузимање системастих превентивних мера за смањивање било каквог облика вршњачког  насиља допринело би и смањењу дигиталног насиља.

Реализацију предавања омогућила је Општина Велика Плана и Центар за културу“Масука“ којим овим путем упућујемо захвалност !

Погледајте објаву на нашој Фејсбук страни.