Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија обележиће у суботу 7. септембра 2013. стогодишњицу потписивања Прокламације о присаједињењу ослобођених области Краљевини Србији, коју је Њ.В. Краљ Петар Први Ослободилац потписао у Рибарској бањи код Крушевца, по завршетку Балканских ратова.

 

[slideshow id= 41]

Овим документом су Косово и Метохија, као и други крајеви у народу познати као стара Србија, по први пут после пада српске средњовековне државе опет званично враћени под окриље матице.

Тим поводом су чланови ГО Крушевац 05. септембра на централном градском тргу делили промотивне летке, којима су упознали своје суграђане са овим догађајем.

Прокламација о присаједињењу ослобођених области Краљевини Србији (или Проглас о присаједињењу јужних крајева), је документ који је Краљ Петар I Карађорђевић потписао и свечано објавио у недељу, 7. септембра 1913. године у Рибарској Бањи код Крушевца.

Прокламација је директна последица одредби Букурешког мира (10. август 1913. године) којим је окончан Други балкански рат.

Цео текст документа можете прочитати на следећем линку на Википедији, на страни коју су уредили чланови ГО Крушевац:

https://sr.wikipedia.org/sr/Прокламација_о_присаједињењу_1913.