19.7.2018. Ниш– Јуче је у Нишу одржана централна прослава Краљевог рођендана у организацији Удружења Краљевина Србија.

Указана нам је изузетна част и привилегија да, тим поводом, Њихова Краљевска Височанства Принц Михаило и Принцеза Љубица посете Ниш и проведу дан са нама. Њихова Краљевска Височанства су у пратњи председника удружења Краљевина Србија г. Мариа Мајсторовића и представника организатора из Ниша које је предводио потпредседник ИО за Јужну србију г. Милош Маринковић, обишли центар града, споменик Витешком Краљу Александру и генералу Драгољубу Михаиловићу, а затим су се упутили у зграду Команде копнене војске, где су на позив домаћина, генерала Милосава Симовића, Команданта пешадије и копнене војске Војске Србије обишли Спомен собу Команде копнене војске и Нишког гарнизона. 


Спомен собу чини 29 целина у оквиру којих је поменуто преко 16.000 имена страдалих од Српско-турских ратова до НАТО агресије и погинулих у Копненој зони безбедности. У Спомен соби је изложено и више од 11.000 фотографија, 47 униформи из различитих периода, као и више од 300 примерака наоружања и опреме. Изложба је на све присутне оставила изузетан утисак а посебно Капела која је саграђена у оквиру здања. Након обиласка, Њихова Краљевска Височанства и председник удружења уписали су се у књигу утисака.
Након изложбе уприличен је ручак у старој, чувеној кафани „Галија“, где су Њихова Височанства и гости били веома топло примљени од домаћина који им је представио историја овог здања чије име потиче од предака који су прешли Албанију и Солунски фронт, на које их је увек сећала галија која их је превезла на сигурно. Такође, по овој нишкој кафани познати рок бенд „Галија“ је добио име.


У наставку посете одржана је хуманитарна представа „И на том путу где су многи пали“ у Дому војске“ и хуманитарна журка. Извештај са ових догађаја ће уследити касније.

Целу галерију слика погледајте ОВДЕ.