Данас је у присуству чланова и симпатизера Удружења „Краљевина Србија“ ГО Бијељина, као и мјештана села Црњелова одржан помен борцима палим током битке на Мандари.

До ових борби дошло је, подсјећамо, када је војна сила хрватског окупатора захтјевала да изврши „чишћење“ семберских села, због сумње да се у њима крију партизанске јединице. Правилним расуђивањем Рајо Бањичић, командант Бијељинског четничког батаљона, закључио је да се ради о окупаторкој подвали чији је крајњи циљ да семберска села стави под своју војну контролу. Након што је Бањичић одбио да повуче своје јединице, дошло је до борби током којих су војници ЈВуО задали такав ударац окупатору од кога се није опоравио до краја рата.

Иако је од изузетне важности за историју нашег краја, значај ове борбе је деценијама прећуткиван. Предсједник Удружења Краљевина Србија у Р. Српској Бранислав Томић апеловао је на надлежне власти да учине све што је у њиховој моћи да се успомена на храбре борце сачува од заборава. Предсједник Томић је истакао да би овакве догађаје требало уврстити у календар догађаја од изузетног значаја, напомињући да је и мисија „Халијард“ деценијама прећуткивана, али да је ипак дошло вријеме да јој се да право мјесто у историји Другог свјетског рата на нашим просторима.

Данас је, такође, одржан парастос витешком краљу Александру од Југославије, који је мучки убијен 9. октобра 1934. године.

Да памтимо ко смо били!

Удружење „Краљевина Србија“ ГО Бијељина