U organizaciji povereništva Udruženja Kraljevina Srbija u Sremskoj Mitrovici,Mesne zajednice Blok B i načelnika gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, gospodina Ilije Nedića, 12. septembra 2015. održan je “Dečiji dan“, tredicionalna manifestacija koja se održava u mitrovackom naselju Blok B.

    

Deciji dan (1)

Ove godine ne samo da smo bogatiji za nova iskustva, nego smo bogatiji  bratimljenjem sa srpskom opstinom Ranilugom, čija su deca bila naši gosti. Kosovo je srce Srbije, vrlo često se skandira ili peva, a ovaj put zaista je Kosovo u našem srcu. Sam čin bratimljenja održan je u Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija, uz bogosluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik opštine Ranilug, gospodin Gradimir Mikić, kum Uroš Milinković iz Bijeljine, potpredsednik Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbijaza Vojvodnu,gospodin Predrag Medenica, predstavnici gradske samouprave, zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, gospodin Željko Jović, članovi saveta MZ Blok B kao i mnogi dragi gosti svedoci su novog života građana, nove životne obaveze da druženjem ljudi, širenjem saradnje radnih, sportskih, kulturnih i drugih organizacija, kao i daljim jačanjem sloge, ljubavi i međusobnog poštovanja očuvamo vekovne tekovine i zajedničke interese srpskog naroda.

Povelju o bratimljenju potpisali su predsednik opštine Ranilug, g. Gradimir Mikić, predsedavajuci SO Ranilug g. Saša Aleksić, predsednik saveta MZ Blok B g. Miroslav Smrzlić i potpredsednik saveta MZ Blok i poverenik Udruženja za Sremsku Mitrovicu, g. Dragan Božić.

 Deciji dan (3)

Prisutnim gostima obratio se g. Božić ističući važnost bratimljenja putem molitve i novog saveza kroz hleb i vino, naglašavajući čvrstu veru Svetog Save koji je Srbima ostavio krsnu slavu kao jedini način da se u teškim trenucima Srbi slože, očuvaju i opstanu na vekovnim ognjištima. Ispred Udruženja Kraljevina Srbija prisutnim gostima i domaćinu obratio se i gospodin Medenica, pozdravljajući prisutne i tom prilikom uručio je značke sa monogramom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra delegaciji srpske opštine Ranilug.

U prvom delu manifestacije deca sa prostora MZ Blok B i deca iz tri dečija ansambla sa Kosova su učestvovala u sportskom delu, takmičeći se u četiri discipline, počev od nošenja jajeta (štafeta), bacanje vorteksa, navlačenju konopca i trčanju u džaku (štafeta).

Ukupan broj od preko 500 takmičara potvrđuje spremnost našeg grada da maloj deci školskog uzrasta pruži prilliku da takmičenjem probude sportski duh, toleranciju i izgrade novi pogled na svet i okolinu koja ih okružuje. U drugom delu dana održan je folklorni deo manifestacije. Brojnim gostima i učesnicima obratio se predsednik MZ Blok B, gospodin Miroslav Smrzlić. Učesnici su bili:

– Osnovna škola „Jovan Popović“ – hor
– KUD Dvorovi (Bijeljina, Republika Srpska)
– Predškolska ustanova „Pčelica“, vrtić „Leptirić“, Sremska Mitrovica
– KUD „Petar Kočić“, Cestereg (opstina Žitište)
– Dečiji hor „Vivak“, Sremska Mitrovica
– KUD „Carica Milica“, Ranilug
– KUD „Simonida“, Ranilug
– Dečiji ansambl „Venac“, Gračanica
– Dečiji hor „Pikolo“, Sremska Mitrovica
– KUD „Branko Radičević“, Sremska Mitrovica

Deciji dan (10)

Svim učesnicima folklornog dela podeljeni su slatki paketići, a prisutnim građanima i deci deljena je domaća štrudla i osvežavajući napici.

U toku posete delegacije iz opštine Ranilug obišli smo Carsku palatu, mnoge znamenitosti grada Sremske Mitrovice, prisustvovali Svetoj liturgiji u maloj crkvi Svetog Stefana.

Domaćin deci sa Kosova bila je i mati Antonina iz manastira Petkovica, koja je decu dočekala sa osveženjem i manastirskim ručkom. Deca sa teritorije Raniluga i Gračanice boravila su u mitrovačkom Domu učenika, čijem se osoblju od srca zahvaljujemo. Ukupan broj od 730 dece učesnika celodnevne manifestacije „Dečiji dan“ potvrđuje našu dobru volju da našoj deci bar na ovaj nacin poboljšamo život i damo im novu snagu u nastupajućoj školskoj godini.

Dragan Božić, potpredsednik MZ Blok B i poverenik Udruženja Kraljevina Srbija za Sremsku Mitrovicu.

Vest su prenele i „Sremske novine“: https://www.sremskenovine.co.rs/2015/09/deciji-dan-u-sremskoj-mitrovici/

Celu galeriju slika pogledajte na našoj Fejsbuk strani: https://goo.gl/SGBKEt