На данашњи дан, 22. јуна 1961. преминула је Њ.В. Краљица Марија, једна од највољенијих српских краљица.     Kraljica Marija    

Биографија Њ.В. Краљице Марије – Краљице Мајке

Њ.В. Краљица Марија од Југославије била је кћерка Њ.В. Краља Фердинанда од Румуније и Њ. В. Краљице Марије од Румуније (кћерке Њ.К.В. Принца Алфреда, Војводе од Единбурга, сина Краљице Викторије од Велике Британије). Краљица је рођена у Готи, у Турингији у Немачкој, 6. јануара 1900, а умрла у Лондону, 22. јуна 1961. Њено Величанство удала се за Њ.В. Краља Александра I од Југославије у Београду, 8. јуна 1922, и са њим имала три сина – Престолонаследника Петра и Принчеве Томислава и Андреја.

Српски народ ју је много волео. Била је узор посвећене и брижне супруге и мајке. Предано се посветила хуманитарном раду. После убиства Њ.В. Краља Александра Првог у Марсеју 9. октобра 1934. наставила је да брине о својим синовима и народ ју је прозвао Краљица Мајка. Била је веома активна у Црвеном крсту за време Другог светског рата и послала је много хуманитарне помоћи у Југославију, али увек потписана као Марија К. Ђорђевић, да се нацистичке власти не би сетиле ко шаље помоћ.

После Другог светског рата, скромно је живела на свом имању у Кенту у Енглеској. Генерал Шарл де Гол ју је одликовао Великим крстом Легије части 1959. године.

Преминула је 22. јуна 1961. у Лондону. Краљица је била сахрањена на Краљевском гробљу у Фрогмору, поред замка Виндзор. Њено Величанство је пренета у Краљевски маузолеј на Опленцу у недељу 26. маја 2013.