Zoran Rankić, slavni glumac preminuo je danas nakon teške bolesti. Pored toga što ćemo ga pamtiti po izuzetnoj ulozi Popare u seriji „Srećni ljudi“, pamtićemo ga i po čvrstom stavu zbog kojeg nije mogao da prima nacionalnu penziju.  Zoran Rankić je bio jedan od naših glumaca koji je podržao i potpisao inicijativu podnetu od strane Udruženja Kraljevina Srbija za promenu trenutnog Ustava države Republike Srbije u Ustav Kraljevine Srbije.

   

U daljem tekstu pročitajte nepokolebljiv stav našeg slavnog glumca.

„U Beogradsko dramsko pozorište sam kročio 1961. godine, narednih četrdeset godina sam držao repertoar. Nisam bio statista, već sam uvek vukao kao konj repertoar. Uvek sam verovao, da ako već vučem, neko u mene ima poverenja, ali onda sam video da su u mom matičnom pozorištu čak četvoro njih dobili nacionalne penzije, a mene su zaobišli. Ali kada sam pre nekoliko godina sreo jednog bivšeg gradskog funkcionera, rekao mi je da je trebalo da dobijem ‘Oktobarsku nagradu’ za Kalabiće. Posle toga prisetio sam se trenutka kada mi je tadašnji gradonačelnik prišao i rekao: ‘Sjajno ste vi to odigrali i to bi trebalo da uđe u anale, verovatno će i ući, a siguran sam da hoće. Odlično izvedeno i veliki pečat ćete ostaviti tom ulogom. Ali da li ste ludi da četnicima dajemo nagrade?‘ – bio je odgovor Branka Pešića, tadašnjeg gradonačelnika Beograda. Zbog toga danas ne mogu da dobijem nacionalnu penziju, jer bi to bio odličan adut da dobijem tu vrstu penzije“, rekao je u jednom intervjuu Zoran Rankić.

„Gledajte, oni su davali nagrade onima koji su igrali Josipa Broza Tita, svako ko je zavrnuo kao svaki drugi frajer koji zna da govori kao Tito, on je dobio nagrade. To su bili idioti. Veličanje nekog vanzemaljca, ali ko god da je igrao Tita je dobijao nagradu. Nikada nisam želeo da igram takve nakaze i ne bi mi imponovalo da ih igram, ni sada ni nikada. To je očigledan razlog zbog kog za sve to vreme nisam dobio nijednu jedinu nagradu, a devedestih sam otišao u penziju i više nije bilo mogućnosti. Za period ‘Srećnih ljudi’ tadašnja politika nije htela isto da daje nagrade, jer im se očigledno na neki način nisam dopadao“, rekao je Rankić.