Удружење Краљевина Србија реализовало је прошлог викенда излет под називом „Путевима Вожда Карађорђа“. Пун аутобус наших чланова и пријатеља упутио се ка местима која су обележила српску историју и живот Вожда Карађорђа.

   

Прво су обишли манастир Покајницу, цркву-брвнару коју су Кнегиња Љубица Обреновић и Вујица Вулићевић подигли како би опрали своју савест и окајали своје грехе због убиства Карађорђа. Након тога су се упутили у Радовањски луг, место где је један од момака Вујице Вулићевића, Никола Новаковић, убио Вожда Карађорђа јула 1817. године. Из места смрти вожда кренули су у место његовог рођења, Вишевац. Из Вишевца су отишли у Тополу, где су прво обишли Краљевску винарију, а потом смо се упутили ка Задужбини Краља Петра I, где су се поклонили сенима свих Карађорђевића у њиховом маузолеју, цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Обишли смо и кућу у којој је боравио Краљ Петар I током изградње цркве и видели драгоцености које она чува. На крају су обишли Карађорђев град и Карађорђеву цркву. Имали су ту част да се друже и фотографишу са Њиховим Височанствима, принцом Михајлом и принцезом Љубицом Карађорђевић.

   

Захваљујемо се овом приликом проф. Еми Петровић на стручном вођењу током овог излета, као и г. Рељићу, директору Задужбине краља Петра I.

   

Галерија слика – ЛИНК