Pod pokroviteljstvom opštine Inđija a u organizaciji Kulturnog centra Inđija i Udruženja Kraljevina Srbija u ponedeljak 30. septembra 2019. godine u Inđiji je otvorena izložba “80 godina od osnivanja Sokolskog Doma Kralj Aleksandar I Ujedinitelj”.

   

Svečanosti je prisustvovao Kraljevski par Karađorđević, a simboličnim sečenjem crvene vrpce Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar je označio početak ove značajne izložbe.

Sokolsko društvo „Srpski soko“ u Inđiji je osnovano 27. septembra 1905. godine, a uprava društva na čelu sa Đorđem Vojnovićem 06. septembra 1936. godine, na dan rođenja Nj.V. Kralja Petra II, donosi odluku da pristupi izgradnji Sokolskog doma u ovom mestu . Iste godine odbor donosi odluku da Sokolski dom nosi ime „Kralj Aleksandar I Ujedinitelj“ u znak poštovanja prema Nj.V. Kralju Aleksandru, osvedočenom poštovaocu sokola.

“Dom je poneo ime mog dede, Nj.V. Kralja Aleksandra I, u znak zahvalnosti za njegov veliki doprinos radu Sokolskog saveza. Temelji uspešne budućnosti su uvek u bogatoj i ponosnoj prošlosti iz koje neko ima snage i mudrosti da uči i izvlači pouke” – rekao je Prestolonaslednik u svom obraćanju.

Prisutnima su se obratili i predsednik skupštine opštine Inđija g. Milan Predojević, direktorka kulturnog centra Inđija, g-đica Ružica Jovanović, starešina saveza Srpski soko, g. Jevđa Jevđević i autor izložbe g. Vladimir Vukas.

Brižljivo koncipirana izložba se sastoji od preko 120 reprodukovanih originalnih fotografija, sokolskih zastava, sokolskih odela i delova odeće, znački sa sletova iz inostranstva i Jugoslavije, razglednica, štampanog materijala i drugih dokumenata pozajmljenih iz nekoliko različitih muzeja i privatnih kolekcija a ista je realizovana na ideju g. Predraga Medenice, predsednika Izvršnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija.

Otvaranje su svojim prisustvom uveličali predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve kao i g. Predrag Marković, član Krunskog saveta i g. Saša Šušić, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija.

Udruženje Kraljevina Srbija se posebno zahvaljuje KUD-u SOKO iz Inđije, čiji su članovi u narodnim nošnjama dočekali Kraljevski par ispred Kulturnog centra kao i Osnovnoj školi „Jovan Popović“ koja je poslala 50 najboljih učenika da ulepšaju doček.

Nakon otvarnja izložbe, Kraljevski par Karađorđević je prošetao do parka Kraljice Marije gde je NjKV Prestolonaslednik Aleksandar položio venac na spomenik Kralju Petru Prvom Velikom Oslobodiocu, prvom obnovljenom spomeniku jednom od članova Kraljevskog Doma u tada Jugoslaviji 1991. godine.

   

Galerija slika – LINK

   

Izlozba Indjija 2