Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар је, у присуству Њ.К.В. Принцезе Катарине и њихове ћерке Алисон, 02. септембра 2019. званично отворио изложбу „Њ.В. Краљ Петар II – стварање Краља“ на Краљевском Двору на Дедињу. Аутори изложбе су чланови Управног одбора Удружења Краљевина Србија, господа Андрија Шошић, потпредседник и Урош Парезановић, генерални секретар.

      

Чланови Удружења су помогли у постављању и реализацији изложбе, која је посвећена обележавању рођендана Њ.В. Краља Петра II (6. септембар).

Поред ретко виђених фотографија Краља Петра II насталим између 1923. и 1941, по први пут у Београду изложена је и прва сабља краља Петра II. После крштења 21. октобра 1923. године, млади Престолонаследник је примио своју прву сабљу од руских козачких атамана. На њеном челичном сечиву је натпис: „Наследнику престола Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на дан његовог крштења 21. октобра 1923. године“, а на другој страни сечива: „Од донских, кубанских и теранских војних атамана и козака“.

Још један од експоната на овој јединственој изложби је и портрет краља Петра II, рад Паје Јовановића, који се чува на Опленцу, у Кући краља Петра I.

   

Izlozba Kralj Petar II 2

   

У свом уводном говору, Њ.К.В. Престолонаследник Александар је рекао: „Ово је сјајна прилика за јавност да види много ретко виђених фотографија Краља Петра II од 1923. до 1941, као и његову прву сабљу која никада до сада није била јавно приказана. Фотографије га приказују у његовим службеним обавезама Престолонаследника и Краља – током посета градовима и установама, војсци, у хуманитарним активностима, покровитељствима и пружању помоц́и разним удружењима. Такође, ту су и фотографије његових свакодневних активности – учења или бављења хобијима – глумом, спортом или плесом. Као младић, мој отац је имао различита интересовања о којима људи данас врло мало знају. Надам се да ће га ова изложба приближити данашњим генерацијама младих људи“.

Аутори изложбе су г. Андрија Шошић, г. Урош Парезановић и г. Видак Орловић.

Отварању изложбе присуствовала је Њ.К.В. Принцеза Катарина, кћерка Њихових Краљевских Височанстава Алисон, аутори изложбе, чланови Саветодавних тела Круне, представници дипломатског кора, као и многи гости из културног и уметничког света Србије.

Изложба „Њ.К. Краљ Петар II – стварање Краља“ у Краљевском Двору биће отворена за посетиоце радним данима до 16. септембра, од 11:00 до 14:00 часова, уз претходну најаву Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра на телефон 011/306-4000 или путем е-мејла: kancelarija@dvor.rs.

   

Галерија слика – ЛИНК

   

 Izlozba Kralj Petar II 3