У петак 28. новембра 2014. у 13 сати свечано је отворена изложба „Шумадијска дивизија 1914-1918.“ у галерији Народног музеја Краљево, а отварању су присуствовали и чланови градског одбора Краљево Удружења Краљевина Србија.

    

1

Изложба је приређена у оквиру државног програма обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, под покровитељством Министарства културе и информисања Рапублике Србије.

Настала је кроз сарадњу више институција културе, а њени аутори су историчари: Драган Драшковић, музејски саветник Народног музеја Краљево, Милољуб Арсић, архивски саветник Историјског архива Краљево, Мирослав Бановић, музејски саветник Народног музеја у Крагујевцу и Бојана Топаловић виши кустос Народног музеја у Крагујевцу.

1 (1)

Изложбу је отворио потпуковник др Иван Мијатовић, начелник Војног музеја у Београду.

На преко 50 изложбених паноа, са преко 300 тродимензионалних предмета, оружја и војне опреме, униформи, војничких писама, дописних карата, до сада мало познатих фотографија рађених са негатива на стаклу и каталогом на 300 страна, на изложби је представљена смо једна од српских војних формација, Шумадијска дивизија, која је у оквиру II армије предвођена војводом Степом Степановићем, дала изузетан допринос у свим значајнијим дејствима пратећи паралелно судбину обичног војника.

Текст о изложби преузет са Фејсбук стране Народног музеја Краљево.

Целу галерију слика погледајте на нашој Фејсбук страни: https://goo.gl/RHzRca