Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина током своје посете Крушевцу, на позив Удружења Краљевина Србија, 15. новембра 2019. одали су почаст невино стрељаним грађаним Крушевца које су нове власти након 1944. године у својим чисткама идеолошких противника, убили на брду Багдала.

   

Царски град је данас имао ту изузетну част да други пут у последњих месец и по дана угости Краља и Краљицу. Краљевски пар је положио венац на споменик стрељаним грађанима од стране комунистичких власти заједно са делегацијом Удружења Краљевина Србија на споменик на Багдали. Њиховим Височанствима је објашњено о каквом стратишту је реч, а споменути су и вандалски напади на спомен-плочу која се налази на том месту. Ово је први пут да је Престолонаследник положио венац на месту где су комунисти након „ослобођења“ стрељали недужне цивиле.

Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина су поздравили окупљене грађане, поразговарали са њима и фотографисали се, а наши чланови из Кобиља, Дејан и Сања Гајић, поклонили су им мед из сопствене производње.

Краљевски пар је у маниру правих српских домаћина био издашан према нашем граду и служби Хитне помоћи Дома здравља у Крушевцу поклонио санитетско возило које је и те како недостајало возном парку Хитне помоћи. Санитетско возило је уручено преко Фондације ЊК.В. Принцезе Катарине, а дар је брачног пара Буланжер, г-ђе Јасмине и г-дина Доналда, којима се захваљујемо у име нашег удружења и наших суграђана, као и Њиховим Краљевским Височанствима, Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини.

Краљевски пар су у име установе и градске управе дочекали директор Дома здравља, г-ђа Марина Костић, директор Опште болнице, г-ђа Весна Стевић Гајић, председник Скупштине града, г. Живојин Милорадовић и члан УО Опште болнице, г. Бобан Гашић.

Након давања званичних изјава и размене пригодних поклона, Краљевски пар су у име Удружења Краљевина Србија поздравили председник ГО КС Крушевац, г. Милан Милошевић, који је Принцези Катарини уручио букет цвећа и захвалио се у име удружења и грађана на вредној донацији; г. Ненад Костић, потпредседник ГО КС Крушевац, уручио је Принцези Катарини рођендански поклон у виду свог ауторског дела, књиге „Орден Светог кнеза Лазара“, а Краљевски пар поздравио је и потпредседник Извршног одбора, г. Дејан Богдановић. Догађају су све време присуствовали и г. Андрија Шошић, потпредседник УО КС, као и г. Урош Парезановић, генерални секретар Удружења Краљевина Србија. О овој донацији прочитајте више на ЛИНКУ

Видно расположени, Краљ и Краљица су се поздравили са окупљенима и напустили наш град, упутивши се ка Краљеву где су их чекале даље обавезе.

    

Галерија слика – ЛИНК