Господин Милорад Савићевић члан Крунског кабинета, носилац Ордена Круне првог степена и дугогодишњи директор „Генекса“, преминуо је у Београду у 82. години.

   

Удружење Краљевина Србија упућује најискреније саучешће породици господина Савићевића. Молимо Господа да му пружи вечни мир.

    

Милорад Савићевић потиче из породице градске средње класе са унивезитетским образовањем кроз неколико генерација. Рођен новембра 1935. у Београду где је завршио основно и средње образовање, и дипломирао на Правном факултету Београдског Униветзитета 1960. године.

Живео је у Београду и Швајцарској. Ожењен, отац двоје деце. Говорио је течно неколико страних језика (енглески, италијански, француски, руски).

Професионалне активности започео је касних педесетих. Од 1962. до 1970. радио је у Савезном Министарству привреде на питањима економских и финансијских односа са иностранством. Од 1973. до 1990. био је директор и председник управног одбора чувеног спољно-трговинског предузећа “Генералекспорт“ холдинг. У том периоду ова компанија од изузетне важности за српску и југословенску економију тог времена, прерасла је у правог гиганта са годишњим приходима у милијардама долара.

Написао је многе стручне текстове из области економских односа са иностранством. После напуштања “Генералекспорта“ радио је у иностранству у периоду од 1990. до 2000. године.

Учествовао је у организовању демократске опозиције као један од оснивача Реформистичке партије Србије, и учествујући у формирању ДЕПОС-а (Демократског Покрета Србије); био је посланик Савезног парламента у периоду од 1992. до 1996. Средином 1998. придружио се оснивачима ДХСС (Демохришћанске странке Србије) и Савеза за промене. Потпредседник је ДХСС.

После победе демократских снага на савезним и локалним изборима септембра 2000., постао је члан Већа грађана Савезне Скупштине где такође има функцију Председника Комитета за економске односе са иностранством, а такође је и саветник Скупштине Града Београда.

У октобру 2000., био је изабран за председника “Генекс“ корпорације, и у исто време постао је председник “Застава“ групе.

Године 2003. поново је изабран за посланика Скупштине државне заједнице Србије и Црне Горе.