12. maja 2016. u Parizu u 92. godini se upokojio Nj.K.V. Knez Aleksandar Karađorđević, sin Nj.K.V. Kneza Namesnika Pavla.

Udruženje Kraljevina Srbija upućuje svoje najiskrenije saučešće porodici Kneza Pavla i celoj Kraljevskoj porodici Karađorđević u ovom teškom trenutku.

   

Saopštenje kancelarije Nj.K.V.  Kneza Aleksandra

Knez Aleksandar preminuo je rano jutros u Parizu u svojoj devedesetdrugoj godini.

Knez Aleksandar, sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji.

Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa.

Prema porodičnom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930, nosio je titulu knez od Jugoslavije.

Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF-a i imao 1000 sati borbenog leta. Posle Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa Kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. Iz drugog braka sa Kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana.

Od 2000, u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Godine 2007. obišao je Kosovo i Metohiju pružajući podršku srpskom narodu.

Njegova pisma, saopštenja i razgovori sabrani su u četiri knjige.

Bio je potpredsednik Upravnog odbora Zapadnoevropske eparhije SPC, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu, navodi se u saopštenju.