Beograd, 6. septembar 2020. – Prestolonaslednik Aleksandar danas je u pratnji svoje supruge Nj.K.V. Princeze Katarine i članova Krunskog saveta, g-dina Predraga Markovića i g-dina Zorana Živanovića, posetio grob svog oca, Nj.V. Kralja Petra II, u porodičnom mauzoleju crkve Svetog Đorđa na Oplencu, obeležavajući 97. godišnjicu od njegovog rođenja.

Ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu svečano su ih dočekali novi predsednik opštine Topola, g-din Igor Petrović, članovi Udruženja Kraljevina Srbija predvođeni predsednikom g. Sašom Šušićem i mnogobrojni posetioci.

Povodom 97. godišnjice od rođenja Nj.V. Kralja Petra II, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar istakao je kolika je bila tuga njegovog oca zbog nemogućnosti povratka u domovinu: “Sine, ne ostavljaj me u stranoj zemlji, vodi me kući, čak i mrtvog – često mi je otac govorio. Srce mog oca bilo je skrhano njegovom tragičnom sudbinom. Lutao je svetom daleko od svojih korena i svakoga dana se nadao povratku svom narodu. Zahvalan sam Bogu što mi je pružio priliku da tu želju mog oca ispunim. Tata, kod kuće si”.

Tog 6. septembra 1923. godine, topovi su oglasili rođenje nasladnika prestola Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i sve je ukazivalo na njegovu srećnu budućnost. Nj.V. Kralj Petar II je bio prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Beograđani su sa najvećim oduševljenjem pozdravili tu radosnu vesti i sretni glas se preneo po celoj zemlji. Tog dana su brujala zvona na svim crkvama, orila se pesma po svim poljima i veselilo se po svim domovima. Mladog Kraljevića krstio je Patrijarh Srpski Dimitrije, a kum mu je bio britanski kralj Džordž V.

Nj.V. Viteški Kralj Aleksandar I ubijen u Marseju 1934. godine i ovim tragičnim događajem sudbina je ostavila Kraljevića Petra bez oca sa samo 11 godina. Od kog trenutka sve oči Jugoslavije i sveta bile su uprte u razvoj jednog dečaka, koji nije bio spreman za ozbiljne životne i političke izazove koji su bili pred njim. Kralj Petar II imao je nepunih 18 godina kada je nacistička Nemačka okupirala njegovu zemlju, Jugoslaviju. Kralj je bio primoran da napusti zemlju zajedno sa jugoslovenskom vladom i stacionira se u Londonu, a tamo je mladi Kralj smatran simbolom otpora naroda Jugoslavije protiv nacizma.

Iz jedinog braka sa Nj.K.V. Princezom Aleksandrom od Grčke i Danske 1945. godine dobio je sina Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Kralj Petar II nikada nije abdicirao, za dobrobit svog naroda borio se do smrti. Umro je 3. novembra 1970. i bio sahranjen u manastru Sv. Save u Libertvilu u Ilinoisu, kao jedini monarh koji je sahranjen u Sjedinjenim Državama. Njegov sin, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar 2013. godine uspeo je da ispuni želju svog oca i Kraljevi posmrtni ostaci preneti su u Srbiju i u državnoj sahrani ponovo sahranjeni u mauzoleju dinastije Karađorđević, crkvi svetog Đorđa na Oplencu. Tog dana, sahranom i ostalih članova porodice Karađorđević, ispunjena je želja Kralja Petra II da svi Karađorđevići koji su bili prognani za vreme komunizma budu vraćeni „u svetu srpsku zemlju“.

OBJAVA NA FEJSBUK STRANI

PROČITAJTE BIOGRAFIJE ČLANOVA KRALjEVSKE PORODICE SRBIJE