Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina u pratnji g-dina Dušana Babca, člana Krunskog veća i g-dina Đurđa Ninkovića, člana Krunskog kabineta prisustvovali su danas svečanosti obeležavanja Dana državnosti Srbije i 209. godišnjice podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu.

[slideshow id=4]

Ceremoniji su prisustvovali i prof. dr Oliver Antić, izaslanik Predsednika Srbije Nj.E. g-dina Tomislava Nikolića, Nj.E. g-din Velimir Ilić, Ministar građevinarstva i urbanizma, g-din Vladimir Božović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i g-din Nenad Banović, načelnik Uprave granične policije.

Proslava je započela Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski G. Jovan, uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske.

Potom je održan pomen u Marićevića jaruzi, a onda su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, prof. dr Oliver Antić, g-din Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac, i g-din Darko Pavlović, ispred Fonda Prvi srpski ustanak, položili vence na spomenik Karađorđu. U okviru ceremonije, govore su održali Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II, prof. dr Oliver Antić, i g-din Bojan Radović.

Prestolonaslednik Aleksandar je istakao u svom govoru: „Pozdravljam vas na ovaj sveti dan, na jednom od najsvetijih mesta srpske slobode, kao domaćin i Karađorđev potomak! Orašac i Oplenac su simboli moderne srpske države i slobode. Ovih dana ispravlja se još jedna velika istorijska i ljudska nepravda. Moj pokojni otac, Kralj Petar II, moja majka Kraljica Aleksandra i moja baka Kraljica Marija biće sahranjeni uz najviše državne počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu 26. maja ove godine. Biće to prilika da se Srbija oprosti od svoga Kralja i svojih Kraljica, i da im oda zasluženu počast. Siguran sam da naš narod i država tako ispunjavaju zavet koji su im ostavili Kralj Petar Prvi Oslobodilac, Kralj Aleksandar Prvi Ujedinitelj i veliki Vožd Karađorđe. Živeo srpski narod! Živela Srbija!“

Prof. dr Oliver Antić je u svom obraćanju naglasio: „U ime Predsednika Srbije, g-dina Tomislava Nikolića, čestitam ovaj malo je reći veliki praznik. Naše misli su na ovom svetom mestu posvećene prahu oca Srbije, našem Crnom Đorđu, koji je 1804. ovde na ovaj dan upalio luču svetla slobode koju više nikakva sila nije mogla trajno da ugasi. Ta njegova baklja osvetlila je put spasenja prvo za Srbe, a potom i za druge narode Evrope, Azije i Afrike. Lanac ropstva zamenjen je časnim verigama, sačinjenim od časnih krstova i slobode zlatne, na kojima je najblistaviji beočug podvig i žrtva našeg Karađorđa Petrovića“, istakao je profesor Antić, dodavši „neka je braćo i sestre srećan ovaj veliki praznik, i neka vas i vaše potomke blagodat duha čestitog Karađorđa vazda vodi i usmerava kroz život, baš kao i krmanoška knjiga Svetog Save, jer je to siguran put u luku mira i slobode“.

Nakon toga, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina i članovi savetodavnih tela Krune prisustvovali su službi koju je u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu održao Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan. Potom su Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar i prof. dr Oliver Antić položili vence na grob vrhovnog Vožda Prvog srpskog ustanka, Karađorđa. Ceremoniji na Oplencu prisustvovao je i g-din Miroslav Tasić, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina će u popodnevnim časovima prisustvovati svečanoj sednici Narodne Skupštine sazvanoj povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.