Чланови Удружења Краљевина Србија Француска заједно са представницима удружења Срба у Француској и многобројним грађанима, на војничком гробљу у Тијеу (Thiais) код Париза, 9. новембра 2019. су одали почаст војницима Краљевине Србије који ту почивају и обележили Дан победе у Великом рату.

      

У име Удружења Краљевина Србија Француска венац је положио г. Ненад Стојановић, председник КС Француска. Чланови Удружења спремили су послужење за учеснике комеморације

На гробљу у Тијеу је сахрањено 756 српских војника и 1 Албанац, кoји је помогао нашој војсци приликом Албанске голготе.

Са жаљењем констатујемо да г. Стојановићу ове године није дозвољено да прочита говор на свечаности, који овом приликом преносимо у целости:

   

Часни оче, екселенције, драги гости из Србије и Црне Горе, браћо и сестре, драги пријатељи, помаже Бог.

Ево већ уназад колико година окупљамо се на овом светом месту да одамо помен нашим храбрим војницима, јунацима и мученицима који живот дадоше да ми данас живимо у каквој таквој слободи. Оваква света места расута на све стране Европе па и даље, дају нам право да се као њихови потомци данас поносимо али и обавезу да будемо ако не бољи онда барем исти као они, али да ли смо такви, да ли смо достојни својих предака… ? Ја мислим да нисмо и зато их молим да нам опросте.

Опростите нам што о вама нисмо дуго причали, што о вашим биткама и победама нисмо учили;

Опростите што смо вам гробове запустили да у коров зарасту, што вам воштанице не запалисмо;

Опростите нам што окупатора “победником” назвасмо;

Опростите нам што дозволисмо да вашег комаданта војводу Бојовића на сред улице пребију ; само зато што је обукао униформу српског Војводе, исту ону са којом је ујахао у Београд првог новембра 1918;

Опростите што се према мајци Србији нисмо домаћински понашали па дозволисмо да нам отму парче земље за коју ви изгинусте ;

Опростите нам што су нам Цркве остале без верника, војска без патриотизма, а вође без родољубља;

Опростите нам што још не знамо где је гроб Ђенерала Драже а у кући чувамо гроб највећег Србомрсца против кога и ви ратовасте.

У сваку битку сте улазили са узвиком „Уз Божију помоћ за Kраља и Отаџбину” а ми Богу леђа окренусмо и дозволисмо да нам Kраља отерају ;

Опростите нам што на Славски колач и жито заборависмо, што иконе са зида поскидасмо и на њихово место сотоне окачисмо;

Опростите нам што дозволисмо да нас они рехабилитују и изједначе са њима. Једну храбру и јуначку војску, изједначити са кукавичком комунистичком бандом која први метак у брата испалише; … који Србију не ослободише већ је окупираше и све нам најбоље побише.

Дуга је листа свега што смо им дозволили и што нисмо урадили, могао бих до сутра да набрајам, али времена је мало; задње је време да се нешто уради за Србију, за нас и за вас. А потребно је само једну ствар урадити и вратити Србији слободу – вратити Монархију.

И на крају опростите нам што дозволисмо да на оваква света места они данас долазе и пошту вам одају не зато што вас воле и поштују већ што је данас такав тренд да се виде и сликају.

Почивајте у миру нека вам је лака земља и знајте да се у Србији још рађају јунаци попут вас и да ћемо ускоро уз Божију помоћ за Kраља и Отаџбину повратити отето и да ће поново један Kарађођевић запалити воштаницу у Дечанима као победник и осветник.

Живела Kраљевина Србија, Живео Kраљ !!!

    

Галерија слика – ЛИНК