02. априла 2014. у препуној сали парохијског дома Вазнесењске цркве, у организацији Градског одбора Београд Удружења Краљевина Србија и Српског либералног савета, одржана је трибина под називом „Србија, краљевина или република“.

 

[slideshow id=123]

На трибини су говорили: академик Коста Чавошки, проф. др Мило Ломпар, господин Славољуб Качаревић, публициста и господин Бошко Обрадовић.

Трибину је отворио професор Ломпар, говорећи о историјским коренима монархистичког државног уређења у Србији, о специфичним односима који су владали између две династије, политичких странака и њихових лидера као и светских сила. Такође је истакао и једно занимљиво поређење, да је чак и режим након Другог светског рата суштински био апсолутистичка монархија, попут краљевина 17. и 18. века.

Након тога окупљенима се обратио господин Обрадовић, који је изнео своја лична запажања о вези монархистичког уређења и религије, као и о природној вези српске државности и монархије, али је такође и изразио своје сумње у то колико је ова идеја присутна и пна правилан начин презентована народу.

Господин Качаревић је говорио пре свега у својству публицисте, истичући да је ројалистичка идеја сувише мало заступљена у медијима, како је то последица тоталитарне забране у периоду после Другог светског рата, али и да би сад, када такве формалне забране више не постоје, свакако морало да дође до промена по том питању.

Трибину је затворио господин Чавошки, који је пре свега говорио о предностима уставне парламентарне монархије, о њеним коренима, као и о различитим врстама републиканских уређења које постоје у свету и о њиховим специфичностима, истичући да је за Србију најбоље државно уређење управо Краљевина Србија.

Захваљујемо се свим учесницима трибине као и свим драгим гостима и пријатељима који су дошли да јој присуствују.

Ускоро ће бити организовано још сличних трибина и дебата, о чему ћете бити обавештени на нашем сајту и званичној Фејсбук страници!