Угледни сремскомитровачки новинар Стево Лапчевић уз благослов његовог брата, јереја Миљана Лапчевића, покренуо је иницијативу за подизање споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу у Сремској Митровици, а у коју се укључило и Удружење Краљевина Србија.

   

Иницијатива је прихваћена и одобрена од челника града, тако да је већ позната и локација, а у питању је највише и издвојено место у градском парку у самом центру Сремске Митровице. Постављен на овом месту, споменик би био не само видљив, сасвим довољно издвојен од других који већ постоје, већ би добио и својеврсни плато, изузетно погодан за ралзичите свечаности.

На ову идеју се дошло из разлога што град на Сави спада у групу оних који се нису достојно одужили најомиљенијом савременом српском владару, који уједно има и највеће заслуге за довршетак процеса уједињења Срема, Баната, Бачке и Барање са Краљевином Србијом.

Подизањем споменика Краљу Петру Првом Великом Ослободиоцу не би била одата само почаст њему као монарху нити српској војсци у целости, већ и појединцима, Митровчанима и Сремцима који су као добровољци ратовали почевши још од 1912. године.

У Иницијативном одбору за подизање споменика су и два функционера Удружења Краљевина Србија – господа Предраг Меденица, потпредседник Извршног одбора и г. Драган Божић, председник ГО Сремска Митровица.

Што се тиче самог изгледа, у питању је попрсје Краља Петра у официрској униформи, постављено на мермерном постаменту.

Жеља је да се у постамент, уколико је технички изводљиво, постави и ручно прављени српски мач, који би био намењен будућем Краљу – дакле не Престолонаследнику, већ ономе ко као крунисани Краљ дође у Сремску Митровицу.Тиме би споменик био и својеврсни завет, што би му додатно удахнуло живот и значај.

Оквирна цена израде споменика износи 800.000 динара.

Идеја је да се новац за израду не тражи од града или државе, већ да се позове 800 људи који би уплатили симболичних 1000 динара (око 10 евра, за оне из иностранства) те да тако Краљу који је био народни и који је делио судбину истог, тај исти народ подигне споменик.

На крају акције ће бити штампана и публикација са именима свих донатора.

Донација може бити и већа од предложене.

Број рачуна у Комерцијалној банци је

Удружење грађана „Културни клуб Црњански

205-0000000203817-28

Сврха уплате: „Петрових 800

Прималац и власник рачуна је Удружење грађана „Културни клуб Црњански“ преко којег ће се вршити највећи део активности.

Више о Акцији можете видети на Фб страници  https://www.facebook.com/petrovih800/

Удружења Краљевина Србија снажно подржава Иницијативу те позива своје чланове и пријатеље да буду један од ПЕТРОВИХ 800 ЈУНАКА.